Доступність посилання

ТОП новини

Справа українця Литвинова «ідеальна» для Страсбурзького суду – Паршуткін


Сергій Литвинов
Сергій Литвинов

Адвокат Литвинова заявив про підготовку до апеляції, а також позову на «Росію 1» і голову Слідчого комітету Росії

Захист ув’язненого у Росії українця Сергія Литвинова має намір позиватись до російського телеведучого Дмитра Кисельова та голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна. Про це адвокат українця Віктор Паршуткін заявив 28 квітня на брифінгу в Києві. Він повідомив також про підготовку до розгляду апеляції у справі ув’язненого українця і вказав на перспективність справи свого підопічного у Європейському суді з прав людини: сторона обвинувачення визнала застосування до нього тортур. За даними правозахисників, Литвинов є одним із 26 українців, які перебувають за ґратами у Росії та в анексованому Криму.


Сергій Литвинов – єдиний цивільний українець, звинувачений Росією у воєнних злочинах у зоні конфлікту на Донбасі, говорить Марія Томак із Центру громадянських свобод, яка координує також кампанію #LetMyPeopeGo.

Марія Томак
Марія Томак

За її словами, Литвинова звинувачували у скоєнні вбивств і зґвалтувань, але оскільки у справі не виявилося жодного постраждалого, більшість звинувачень із нього зняли, залишивши тільки викрадення автомобілів на Луганщині, за що українця російський суд і засудив на 8,5 років позбавлення волі. Певною мірою це можна вважати успіхом, каже правозахисниця.

«У цю справу – в першу, попередню – були вписані українські високопосадовці, тобто була сконструйована картинка, у якій українське політичне керівництво є так само «воєнними злочинцями», тому що вони віддавали начебто накази про «масові розстріли» і так далі, – зазначає Марія Томак. – Але, звичайно, зараз справа, у якій Сергія Литвинова визнали винним, так само вписана у контекст збройного конфлікту на сході України: обвинувачення полягало в тому, що він із бійцями, тепер уже незрозумілими, займалися «розбоєм».

Еспертиза виявила, що Литвинова катували – адвокат

Справа Сергія Литвинова – «ідеальна» для Європейського суду з прав людини, вважає адвокат українця Віктор Паршуткін. Він говорить про порушення права свого підопічного на справедливий суд. Окрім того, за словами юриста, експертизи, заявлені Слідчим комітетом Росії, підтвердили, що Литвинова катували.

Судова психолого-психофізіологічна експертиза довела, що 73% реакцій Литвинова свідчать про те, що щодо нього застосовували тортури, зокрема, електричним струмом
Віктор Паршуткін

«Судова психолого-психофізіологічна експертиза довела, що 73% реакцій Литвинова свідчать про те, що щодо нього застосовували тортури, зокрема, електричним струмом, і що 72% реакцій Литвинова свідчать про те, що у численних протоколах його допитів про «каральні операції» містяться відомості, які Литвинов не міг знати через особливості свого розвитку: він просто не знав цього і не міг так говорити», – заявив Паршуткін.

Також адвокат має намір подати позов щодо захисту честі і гідності свого підопічного проти Дмитра Кисельова та телеканалу «Росія-1», які, попри зняті з Литвинова звинувачення, за словами Паршуткіна, випускали сюжети про «звірства» українського «карателя».

І ще один позов адвокат готує проти очільника Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна щодо компенсації Литвинову збитків за незаконне, на переконання Паршуткіна, утримування його підзахисного під вартою близько року.

26 українців перебувають у Росії за ґратами з політичних мотивів – активісти

Наразі, за інформацією активістів правозахисної кампанії #LetMyPeopeGo, йдеться про 26 українців, ув’язнених із політичних мотивів у Росії та в окупованому нею Криму. Зараз триває суд тільки у так званій «чеченській справі» щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. За словами Марії Томак, нещодавно була спроба призначити українцям напередодні судових дебатів додаткових адвокатів, окрім Докки Іцлаєва та Марини Дубровіної.

Є інформація також і про тиск, який чиниться у колонії на фігуранта справи «кримських терористів» Геннадія Афанасьєва, каже Томак. Попередній російський уповноважений з прав людини Елла Памфілова раніше заявляла, що скарги на застосування до нього тортур не підтвердились, планувалось провести таку експертизу і для Миколи Карпюка.

Раніше Міністерство закордонних справ України висловлювало протест проти нав’язування Афанасьєву російського громадянства.

28 квітня така інформація з’явилась і про сина Мустафи Джемілєва Хайсера, якого засудили ще в Україні, але після анексії етапували для відбування покарання із Криму в Астраханську область Росії. Адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов заявив, що його підопічному в колонію надіслали документи на оформлення йому російського паспорта.


Тим часом, за даними голови російського Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, які він раніше навів у статті для російського видання «Коммерсант», за минулий рік у Росії більш ніж на чверть зросла кількість справ, порушених за «злочини екстремістської та терористичної спрямованості», загалом йдеться про майже три тисячі окремих випадків. Відповіддю на це, на думку чиновника, може бути тільки посилення контролю за переміщенням, листуванням та діяльністю населення та іноземців, які перебувають на території Росії.

Також, серед іншого, він пропонує криміналізувати заперечення законності «референдуму» щодо «приєднання» до Росії українського Криму.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG