Доступність посилання

ТОП новини

Через арешт рахунків «Енергоатому» в АЕС уже 170 мільйонів боргу за ядерне паливо


Південноукраїнська АЕС. Листопад 2015 року
Південноукраїнська АЕС. Листопад 2015 року

Якщо ситуація не вирішиться, під час наступної перевірки ми не зможемо залишити ліцензію українським АЕС – регулятор

Київ – Працівники атомної галузі в очікуванні колапсу: через арешт рахунків «Енергоатому» у них зупинився весь рух коштів, окрім зарплатних. Ростуть борги за ядерне паливо і витратні матеріали, підрядникам не оплачують роботи. Міністерство енергетики ситуацію поки не коментує, а регулятор не виключає, що все це може призвести врешті-решт до заборони українським АЕС працювати.

До цього часу перед національною компанією «Енергоатомом» накопчилось майже 12 мільярдів гривень боргу за електроенергію, вироблену атомними станціями. Боржник – державне підприємство «Енергоринок» (це покупець всієї електроенергії в країні), якому, у свою чергу, не заплатили обленерго. Відтак у генератора всієї ядерної потужності України – «Енергоатому» – накопичилося щонайменше 1,3 мільярда гривень кредиторської заборгованості.

Вирішальним став позов одного з кредиторів – ЗАТ СП «Укрелектроват». Позов кілька разів зупиняли і знову відновлювали протягом минулих років, і в результаті за рішенням Шевченківського суду Києва виконавча служба заарештувала рахунки «Енергоатому» на суму 200 мільярдів гривень. Перед тим, у січні, Верховна Рада спробувала накласти мораторій на банкрутство атомного оператора, але цей закон заветував президент.

Зараз компанія платить лише заробітну плату працівникам атомних станцій. Розрахунки за поставлене ядерне паливо не проводиться, борг по ньому становить 170 мільйонів доларів, за вивезення відпрацьованого – 15. Обладнання і витратні матеріали для АЕС також не оплачуються. Своїм підрядникам компанія заборгувала 500 мільйонів гривень.

Іван Плачков
Іван Плачков

«Програма поставки палива планується на рік-півтора вперед, щоб енергоблоки працювали в осінньо-зимовий період», – каже голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї й колишній міністр енергетики Іван Плачков. Він стверджує: це може призвести до того, що Україна восени-взимку купуватиме великий обсяг електроенергії – до 50% – у Росії.

«Енергоатом» повністю не розрахувався навіть за те паливо, яке купували в рамках диверсифікації: американській фірмі Westinghouse, під паливні касети якої переробили нещодавно один блок Південноукраїнської АЕС, винні тепер 5 мільйонів доларів. «Диверсифікація палива – і ми не оплачуємо цю диверсифікацію», – обурюється Плачков.

Малий «Укрелектроват» банкрутить великий «Енергоатом»

У коментарях експертів «Укрелектроват», як правило, фігурує як «маловідома» і «невідомо чия» організація. Кредитна історія «Енергоатому» з нею тягнеться ще з 90-х, і її особливістю стало те, що у процесі судового розгляду сума претензій кредитора виросла у… 50 разів. Якщо початковий позов 2001 року був на 2,6 мільйони гривень, то тепер він становить 127,3 мільйона.

Кінцеві власники підприємства достеменно не відомі, оскільки нею володіє офшорна компанія. Однак, розслідування програми «Наші гроші» телеканалу Zik привело авторів до помічника колишнього депутата від Партії регіонів і «діяча» так званої «Новоросії» Олега Царьова, який нині переховується в Росії.

Богдан Соколовський
Богдан Соколовський

«Значною мірою ці борги були пов’язані з контрафактною продукцією, тобто «Енергоатом» купував те, що не можна було купувати, і звідти взялись ці борги. Але то було колись», – коментує колишній уповноважений президента з енергетичної безпеки (адміністрація Віктора Ющенка) Богдан Соколовський. Формально питання з цими боргами було зняте у 2007 році, але знову порушене у 2012-му.

Якщо ситуація не зміниться, ми не зможемо продовжити ліцензії АЕС – Держатомрегулювання

У Міністерстві енергетики у відповідь на запит Радіо Свобода запевнили, що оприлюднять свою офіційну позицію щодо блокування рахунків атомного оператора найближчим часом.

Натомість, регулятор ринку може зупинити всі чотири атомні станції країни, якщо їхня експлуатуюча організація буде фінансово неспроможна, говорить Радіо Свобода керівник прес-служби Держатомрегулювання Тарас Козулько. Наступна перевірка відбудеться наприкінці року, і якщо до цього часу гарантії техобслуговування, постачання комплектуючих, витратних матеріалів (атомні станції використовують багато турбінного мастила, азоту, водню) не буде, інспектори заборонять АЕС працювати.

«Ми як орган ядерного регулювання не маємо права втручатися у господарську діяльність наших ліцензіатів, – каже Тарас Козулько. – Але якщо експлуатуюча організація не в змозі підтвердити документально, що вона спроможна, в тому числі, у фінансовому плані, проводити діяльність, під час наступної перевірки за формальною ознакою ми не зможемо їм залишити ліцензію».

Підрядники для АЕС поки працюють

Наразі, попри борги перед підрядниками, роботи для АЕС все одно виконуються. «Звісно, затримка із розрахунками «Енергоатома» за старими контрактами через блокування рахунків має негативний вплив на економіку підприємства. Зокрема, ми відчуваємо гострий дефіцит оборотних коштів і розглядаємо можливість взяти кредит для виконання поточних зобов’язань», – відповів у письмовому коментарі Радіо Свобода Володимир Єлісєєв, голова наглядової ради українського науково-виробничого об’єднання «Імпульс», яке не отримує грошей як підрядник за свою роботу. Єлісєєв запевняє, однак, що всі зобов’язання перед українськими АЕС будуть виконані. «Імпульс» задіяний у тій-таки програмі диверсифікації постачання ядерного палива з американською Westinghouse.

«Крім того, спільно з партнерами – франко-німецьким концерном AREVA і словацькою фірмою VUJE – ми впроваджуємо на трьох атомних енергоблоках комплексну систему діагностики реакторної установки і систему контролю переміщення трубопроводів першого контуру. Цей проект реалізується в рамках кредиту ЄБРР та «Євратома» на модернізацію та підвищення безпеки українських АЕС», – зазначив Єлісєєв.

Працівники атомних станцій у вівторок, 26 квітня, вийшли на протест: вони вимагали під стінами Міністерства юстиції (до складу якого входить виконавча служба) розблокувати рахунки «Енергоатома».


Прем’єр Арсеній Яценюк ще у березні, після судового рішення про арешт рахунків, доручав міністрам юстиції та внутрішніх справ «вжити заходів для забезпечення інтересів держави». Про результати цих заходів Кабінет міністрів поки що не повідомляв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG