Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії підтвердив надання Надії Савченко документів для передачі її в Україну


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Міністерстві юстиції Росії стверджують, що засудженій в Росії українці Надії Савченко передали декларацію, необхідну для передачі її в Україну.

Про це у четвер повідомляють новинні агенції, посилаючись на відповідь російського відомства агентству ТАСС.

Як вказано у повідомленні, ця декларація «необхідна для вирішення питання про її передачу на батьківщину для подальшого відбування покарання».

Водночас, у Міністерстві юстиції Росії уточнили, що запит Мін'юсту України про надання документів для видачі Савченко розглядається.

«В даний час розглядається запит Мін’юсту України від 19 квітня 2016 року, що надійшов до Мін'юсту Росії по факсимільному зв'язку, про надання на підставі статті 6 Конвенції 1983 року про передачу засуджених осіб, документів, необхідних для розгляду питання передачі засудженої Савченко Н.В. до України для подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» , – зазначили в російському відомстві.

У документі також мовиться, що «терміни розгляду запитів компетентних органів держав-учасників Конвенції не регламентовані цим міжнародним договором».

Напередодні адвокат Надії Савченко Марк Фейгін повідомив, що процедура видачі Надії Савченко почалася.

Того ж дня, 27 квітня, Віра Савченко повідомила, що її сестра Надія отримала відповідні документи на оформлення за процедурою видачі, що підтверджує, що процедура запущена.

20 квітня Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України з метою «подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України. У міністерстві також нагадали, що для того, щоб російський суд розглянув питання про передачу Савченко, Україна має, зі свого боку, надати низку документів, серед яких мають бути, зокрема, згода засудженого на передачу чи перекладене російською мовою рішення українського суду про визнання російського вироку українці.

Пізніше президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився із президентом Росії Володимиром Путіним про алгоритм і терміни звільнення утримуваної в Росії української громадянки Савченко. В інтерв’ю українським телеканалам 24 квітня Порошенко додав, що літак з Надією Савченко може приземлитися на українській землі «протягом декількох тижнів».

19 квітня президент Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє чергове сухе голодування, яке вона тримала від 6 квітня, вимагаючи звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG