Доступність посилання

ТОП новини

Янукович проти ЄС – суд у Люксембурзі розглядатиме позов екс-президента


Віктор Янукович на прес-конференції у російському Ростові-на-Дону, 28 лютого 2014 року
Віктор Янукович на прес-конференції у російському Ростові-на-Дону, 28 лютого 2014 року

Експерти переконують – розморозити активи Януковичу все одно не вдасться

Суд Євросоюзу у Люксембурзі 29 квітня розглядатиме позов Віктора Януковича проти ЄС. Адвокати колишнього президента України наполягають, що санкції стосовно нього накладені незаконно. Разом зі справою Віктора Януковича також буде розглядатися справа його сина Олександра. Раніше чиновники з оточення екс-президента вже вигравали подібні позови, але санкції так і не зняли – ЄС щоразу їх продовжував.

ЗАВАНТАЖИТИ

Віктор Янукович проти Ради Європейського Союзу. Представники колишнього президента України в Суді ЄС будуть доводити – Євросоюз незаконно наклав санкції. Віктору Януковичу та чиновникам з його найближчого оточення заборонений в’їзд в країни ЄС, а їхні активи заморожені. Разом зі справою Віктора Януковича також буде розглядатися справа його сина Олександра.

Представник прес-служби суду Балаш Легоцький пояснює: 29 квітня сторони лише представлять свої аргументи.

До кінця року або в другій половині року буде винесене рішення суду
Балаш Легоцький

«Це буде одноденне слухання. Адвокати пана Януковича, а також офіційні представники Ради Європейського союзу мають можливість звернутися до суддів. Своєю чергою судді будуть мати можливість поставити запитання».

Частина засідання буде відбуватися за зачиненими дверима, попереджає Легоцький, адже чимало інформації від адвокатів є конфіденційною. Також, за його словами, доведеться зачекати й вердикту суду.

«Зазвичай рішення очікується від чотирьох до шести місяців. Тому, я би сказав, що до кінця року або в другій половині року буде винесене рішення суду», – сказав він.

Екс-чиновники проти ЄС

Не тільки Янукович – екс-прем’єр Микола Азаров, його син, екс-депутат Верховної Ради Олексій, парламентар Сергій Клюєв, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький та колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов також подавали позови і вигравали.

У січні цього року Суд ЄС постановив, що санкції у період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року були накладені безпідставно. Їх тоді запровадили лише через лист Генпрокуратури України. Але рахунки членів «команди Януковича» після ухвали європейського суду так і не розморозили. На момент вердикту діяло вже нове рішення ЄС про санкції – на підставі вже нових доказів.

Є конкретні справи проти Януковича, які передбачають конфіскацію майна, і за цими справами відбуваються певні слідчі дії
Євген Черняк

Домогтися повного скасування обмежень екс-чиновникам навряд чи вдасться, прогнозує аналітик Transparency International Ukraine Євген Черняк.

«Намагання скасувати санкції – це цілком закономірне бажання, але бажання з реальністю може трошки розходитися. Правоохоронні органи проводять розслідування і збирають все більше доказів. Є конкретні справи проти Януковича, які передбачають конфіскацію майна, і за цими справами відбуваються певні слідчі дії», – зауважив Євген Черняк.

Експерти збирають докази

Сам факт позовів дає Україні та правоохоронцям розуміння, що активи українських чиновників у ЄС є, переконує Черняк. У січні Transparency International оголосила, що допоможе Україні із розслідуваннями зловживань Януковича. Як тоді заявляла представниця організації Ольга Тимченко, над справою працюватимуть найкращі детективи та аналітики світу.

Сьогодні експерти зібрали чимало доказів, які можуть лягти в основу майбутніх кримінальних справ проти колишнього очільника країни.

«Зараз багато інформації аналізуємо, дуже багато працюємо з даними, вже були виявлені певні цікаві моменти, по яких ми працюємо. В тому числі готуємо звернення до правоохоронних органів щодо відкриття кримінальних проваджень», – каже Євген Черняк.

Свої напрацювання разом із оцінкою роботи українських слідчих органів Transparency International планує представити вже найближчими місяцями.

Навіть якщо Суд ЄС вирішить, що санкції проти Януковича запровадили безпідставно – екс-президент все одно залишиться у чорному списку. Суд, як і в ситуації з іншими екс-чиновниками часів Януковича, розглядає тільки санкції, накладені у березні 2014-го. Торік ЄС ухвалив нове рішення стосовно обмежень. А цього року санкції продовжив ще раз – до березня 2017-го.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG