Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з отриманням медичної допомоги в Криму погіршується – правозахисники


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Правозахисники заявляють, що ситуація в сфері отримання медичних послуг в анексованому Росією Криму за останні два роки помітно погіршилася. Такий висновок зробили представники Кримської правозахисної групи, які досліджували стан з наданням медичної допомоги в Криму.

«За останній час збільшилася кількість скарг на медичне обслуговування в кримських лікарнях і поліклініках. Жителі Криму скаржаться на брак лікарів і молодшого медперсоналу, хамство, бюрократію і корупцію, а також багатолюдні черги», – йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що людям іноді доводиться чекати до двох тижнів, щоб потрапити до дільничних терапевтів в поліклініках, черга на здачу звичайних аналізів також може тривати до двох тижнів, а до вузькопрофільних спеціалістів іноді необхідно записуватися за місяць.

Севастопольці скаржаться, що навіть в платних клініках до деяких фахівців великі черги.

За інформацією співробітників медустанов, з якими поспілкувалися представники КПГ, медики незадоволені своїми зарплатами: «Санітарка отримує 5 – 6 тисяч плюс надбавки до 100% окладу, лікар – близько 25 – 30 тисяч рублів разом з надбавками. Але ці надбавки залежать від численних перевірок лікарень: СЕС, пожежники, технагляд, внутрішні перевірки та інше. Перевіряючі знімають бали, від цього залежить виплата надбавок».

Якість російських ліків, за словами кримських медиків, погана, дуже багато фальсифікатів. Самі лікарі просять родичів і друзів привозити ліки з материкової України. Цю інформацію представників КПГ підтвердили в аптеках Херсонської області, у ці аптеки часто приходять кримчани з величезними списками ліків для себе, своїх рідних і друзів. Подібну ситуацію представники КПГ спостерігали і в київських аптеках.

За даними правозахисників, на півострові зросла і дитяча смертність. У 2015 році в Криму померла 151 дитина у віці до одного року, порівняно з 2014 роком рівень дитячої смертності підвищився на 1,6%.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG