Доступність посилання

ТОП новини

У Києві Хидирлез святкуватимуть 7 травня


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Мусульманське свято Хидирлез, що символізує початок посівних робіт, відзначать у Києві на «Кримської галявині» в рамках фестивалю «ПаскаФест». Про це повідомили організатори –державне підприємство «Кримський дім».

«Після Великодня «Кримська поляна» святкуватиме Хидирлез!» – йдеться в повідомленні відомства.

Хидирлез – одне з найбільших свят у тюркських народів, святкування якого в XIX столітті тривало три дні. Відзначається 6 травня як день, в який пророки Хідр (аль-Хідр) і Ільяс (Ілля) зустрілися на землі.

В анексованому Росією Криму цей день відзначають 3 травня. У заявленій програмі свята – презентації національних павільйонів з різних регіонів Криму, в яких будуть представлені побут і традиції кримськотатарського народу, виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва, презентації національної кухні, а також виступ канатоходців з Республіки Дагестан.

У соціальних мережах опублікували документ, згідно з яким російська влада Криму зобов’язала забезпечити обов’язкову явку на свято бюджетників і школярів.

Представники Меджлісу кримськотатарського народу заявили, що відмовляються брати участь в святкуваннях Хидирлеза, організованих російською владою Криму. Утриматися від таких святкувань вони також закликали і своїх співвітчизників.

У Києві відвідувачів «Кримської галявини» чекають страви кримської кухні, можна також взяти участь в майстер-класах, придбати сувеніри та зіграти в безпрограшну благодійну лотерею, послухати пісні, кримськотатарську народну музику.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG