Доступність посилання

ТОП новини

Шукати винних у збитті «Боїнга» MH17 мають насамперед російські журналісти – волонтер


Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року
Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року

Волонтери кажуть, що участь російської армії у вбивстві майже 300 пасажирів літака рейсу MH17, є безсумнівною. Росія заперечує їхні докази

У день прем’єри фільму BBC про збитий влітку 2014 року малайзійський «Боїнг» міжнародна група волонтерів-дослідників Bellingcat представила черговий звіт про причетність російської армії до знищення літака. Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» летів рейсом MH-17 з Амстердама до Куала-Лумпура і був збитий 17 липня 2014 року. За основною версією, літак було збито потужною ракетою з землі. Експерти з Bellingcat кажуть, що ракета була випущена російським зенітно-ракетним комплексом «Бук» і навіть наводять номер військової частини, до якої він належить.

Якщо в попередніх доповідях міжнародна волонтерська спільнота Bellingcat встановила підрозділ ракетної установки «Бук» та імена військовослужбовців, які за неї відповідають, то тепер дослідники встановили конкретну машину.

Ми прослідкували його історію і встановили, що ракетна установка «Бук» під номером «332» перебувала в складі 53-ї протиповітряної ракетної бригади як мінімум з 2010 року
Арік Толер

«Ми вже знали, який саме «Бук» збив літак, але не знали середню цифру номера: не знали чи то був номер «312», чи «322», чи «332». Нам вдалось за допомогою фото- і відеоматеріалів встановити, що його номер – «332». Ми прослідкували його історію і встановили, що ракетна установка «Бук» під номером «332» перебувала в складі 53-ї протиповітряної ракетної бригади як мінімум з 2010 року», – розповів в коментарі Радіо Свобода експерт Bellingcat Арік Толер.

Порівняння ушкоджень щитка у «Бука 332» і «Бука 3х2». Фото зі звіту Bellingcat
Порівняння ушкоджень щитка у «Бука 332» і «Бука 3х2». Фото зі звіту Bellingcat

Зокрема волонтери дослідили вм’ятини на корпусі, порядок підключення проводів від машини до ракетного блоку та інше – загалом сім ознак. В Bellingcat кажуть, що ракетні установки «Бук», які стоять на озброєнні української армії, взагалі відрізняються деякими конструктивними особливостями.

Усю інформацію волонтери Bellingcat надали урядовим слідчим Нідерландів. Говорять, щоб слідчі знали, про який саме ракетний комплекс питати і яких військовослужбовців допитувати, щоб довести причетність Росії до збиття «Боїнга».

«Ми передивилися фотографії і відеозаписи військовослужбовців ракетних військ 53-ї бригади. Якщо в попередньому звіті ми концентрувалися на тих, хто служив в бригаді в 2014-2015 роках, то тепер ми займалися тими, хто проходив службу в 2009-2010 роках. Ми вивчали їхні сторінки в соціальних мережах і знайшли фотографії з «Буком» номер «332», – розповідає Толер.

Відповідь російського міністерства, можливо, написав блогер

Міжнародна група отримує і відповіді від російської влади, зокрема від міністерств закордонних справ і оборони. Одна з відповідей, у якій дослідження Bellingcat називають фейками, виявилася майже копією ранішого посту російського блогера Альберта Лекса.

«Вони скопіювали його пост і підписали текст працівником міністерства. Проте міністерство неодноразово через його блог «зливало» військові документи, отже в нього достатньо високі зв’язки із урядом. Може він цю відповідь насправді і написав», – говорить Толер.

Російські військові заперечують свою участь у збитті «Боїнга» і говорять, що знайдений номер «332» нічого не доводить.

Бортовий номер «3х2» говорить про те, що зенітно-ракетна установка може належати до будь якої бригади, зокрема української. Така нумерація військової техніки збереглася з часів Радянського Союзу
МЗС Росії

«Бортовий номер «3х2» говорить про те, що зенітно-ракетна установка може належати до будь якої бригади, зокрема української. «3» – дивізіон, «Х» – батарея, «2» – номер самої установки в батареї. Така нумерація військової техніки збереглася з часів Радянського Союзу і працює майже в усіх арміях колишнього СРСР», – йдеться у відповіді МЗС Росії, яку оприлюднили на сайті дослідницької групи.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки українського Центру Разумкова Олексій Мельник повідомив Радіо Свобода, що номер, дійсно, не є безумовним доказом, але дослідили не тільки його.

Це досягнення з їхнього боку, але це не можна видавати за беззаперечний доказ
Олексій Мельник

«Я переглянув досить багато матеріалів Bellingcat. Вони провели ґрунтовне розслідування і дані, які вони надають, є досить достовірними. При цьому не можна їх сприймати за результати офіційного розслідування. Сам номер, нанесений фарбою на борту цього «Бука», не є надто цінним свідченням. Але ж крім того, вони знайшли характерні особливості саме цієї машини. Це досягнення з їхнього боку, але це не можна видавати за беззаперечний доказ», – вважає Мельник. Він також наголосив, що безсумнівне значення міг би мати серійний номер машини, але його не роздивитися на фотографіях у соціальних мережах.

У фільмі ВВС спростовують конспірологічні версії, але російська пропаганда його все одно використає – експерт

Презентація цієї доповіді Bellingcat відбулася в день прем’єри фільму британської медіакорпорації ВВС «Хто збив рейс MH17». Перегляд фільму можливий лише для мешканців Об’єднаного Королівства, проте є російський переклад фільму. Радіо Свобода вже повідомляло про цю документальну стрічку – ще півтора тижня тому «жовта преса» обіцяла нові докази української провини у збитому «Боїнгу». Нових доказів у фільмі не було, але інші версії, зокрема конспірологічні, там обговорювали. На думку Антона Павлушка, експерта української волонтерської спільноти InformNapalm, яка займається документуванням і доведенням участі російських військових у конфлікті на сході України, російська пропаганда все одно використає якісь уривки у своїх інтересах.

Уламки «Боїнга» на місці падіння літака, липень 2014 року
Уламки «Боїнга» на місці падіння літака, липень 2014 року

«Мені не зрозуміло, навіщо цей фільм з’явився. Там були розібрані дуже дивні конспірологічні версії – наприклад показують жінку, яка начебто на відстані не менше 10 кілометрів бачить і літак, і два літаки, і як ракета йшла. Взяли інтерв’ю у хворих всього світу, а наприкінці фільму беруть інтерв’ю в одного з родичів загиблих і він каже, що не може довіряти російській стороні, але звичайно не може довіряти й українській стороні», – розповів Павлушко в ефірі Радіо Свобода.

Впродовж всього фільму кажуть, що вбивали росіяни і винні росіяни, але потім чомусь роль української сторони з фільму також незрозуміла. Навіщо аналізувати пропагандистські штампи, обурюється експерт.

InformNapalm»: ми знайшли ракетний комплекс «Бук» на кілька тижнів раніше катастрофи

InformNapalm першими знайшли російську автомобільну колону, яка доставляла «Бук» з військової частини до аеродрому «Мілерово» неподалік від українсько-російського кордону – ще за декілька тижнів до катастрофи.

Там був профіль російського солдата, який виходив на демобілізацію і фотографував все, що бачить
Антон Павлушко

«Там був профіль російського солдата, який виходив на демобілізацію і фотографував все, що бачить. В «Мілерово» стоять потужні радіолокаційні системи, які, до речі, могли б надати інформацію про український військовий літак чи навіть літаки біля «Боїнга». Україна не контролювала весь авіапростір, а росіяни все бачили. При цьому в урядовому звіті чітко написано, що російська сторона практично ніяких даних не надала», – розповідає Павлушко.

На думку українського експерта, наразі мають працювати російські журналісти – досліджувати біографії військових, про яких повідомляють волонтери , спілкуватися із місцевими мешканцями, допитувати усіх на пропускному пункті відповідної військової частини.

Доповідь Bellingcat про встановлений номер комплексу «Бук» була випущена до дня прем’єри фільму BBC, визнав експерт Арік Толер. «Ми цього не планували спочатку, але потім вирішили, що дуже влучний день – люди отримують інформацію з кількох джерел і зможуть її поєднати для розуміння», – розповів волонтер.

До других роковин трагедії, що сталася 17 липня 2014 року, Bellingcat працює над об’ємною доповіддю – крім, власне, відновлення хронології, читачів чекають оцінки наукових експертів.

Про нове у розслідуванні катастрофи пасажирського літака Малайзійських авіаліній, що сталася влітку 2014 року, йшлося у «Ранковій Свободі». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

03.05.2016
Bellingcat встановили номер комплексу «Бук», яким збили літак рейсу МН-17 на Донбасі

«Ракетна установка «Бук» під номером «332» перебувала в складі 53-ї протиповітряної ракетної бригади як мінімум з 2010 року» далі

25.02.2016
Компенсації від Гіркіна за загиблих пасажирів MH-17 вимагають у суді США

Представники 18 загиблих пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» подали позов до суду Чикаго проти громадянина Росії Ігоря Гіркіна далі

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

24.02.2016
Звіт Bellingcat: «Боїнг» збили з «Бука», який доставили з російського Курська

У матеріалах міжнародної групи названі російські військові, яких вважають причетними до трагедії далі

18.04.2016
Росія понад 300 разів обстрілювала Україну з «Градів» зі своєї території – Bellingcat

Це підтверджено аналізом супутникових даних – керівник організації Еліот Гіґґінс далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG