Доступність посилання

ТОП новини

До річниці депортації кримських татар пам’ятні заходи готують по всій Україні – Барієв


До річниці депортації кримських татар 18 травня по всій Україні планується проведення пам’ятних заходів, головні події організовують в центрі Києва – на Майдані Незалежності. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії розповів координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв.

«18 травня з 19:00 до 21-22 годин на Майдані Незалежності в Києві буде проходити мітинг, присвячений 72-й річниці депортації, ми вже подали повідомлення в Київську міську адміністрацію. Крім того, плануються заходи в Генічеському районі Херсонської області, у Львові, в Черкасах. Є ініціатива проведення круглого столу 11 числа і показ фільму «Хайтарма», плануються виступи в місцевих ЗМІ. Відбудеться і традиційна акція «Запали вогонь у своєму серці», – повідомив Барієв.

За його інформацією, також ведеться робота і зі школами Києва, тут планують провести тематичні уроки, для цього активісти готують спеціальну виставку і допоміжний матеріал для вчителів.

Раніше глава штабу акції щодо блокади Криму Ленур Іслямов розповів, що траурний мітинг 18 травня проведуть і на адміністративному кордоні з Кримом в районі пропускного пункту «Чонгар».

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці, який організовував Меджліс. Але після анексії півострова Росією, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.

У квітні 2016 року за рішенням підконтрольного Росії Верховного суду Криму на півострові заборонили діяльність Меджлісу кримських татар.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG