Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині з’явиться розписане петриківкою селище


Молодий майстер розпису, арт-менеджер проекту petrykivka.dp.ua Ігор Лісний
Молодий майстер розпису, арт-менеджер проекту petrykivka.dp.ua Ігор Лісний

На Дніпропетровщині з’явиться розписане селище: усі будівлі селища Петриківка, відомого своїм декоративним малярством, планують розмалювати автентичним розписом.

Проект презентувала в середу на виставці петриківського розпису «Петриківський рушник» у Києві ініціативна група.

Як повідомив Радіо Свобода арт-менеджер проекту petrykivka.dp.ua Ігор Лісний, таким чином селище планують перетворити на об’єкт, привабливий для туристів.

За його даними, перший етап проекту буде реалізований вже цього року, майстри запланували спершу розписати основні адміністративні будівлі райцентру.

«У планах на майбутнє – щоб усе село було розмальоване. А в цьому році планується розпис основних об’єктів – райдержадміністрації, автовокзалу, двох будівель дитячого садку, клубу тощо. Гроші на реалізацію вже розпочали шукати, а влітку почнемо розписувати, щоб до осіннього «Дивоцвіту» (традиційний фестиваль народного мистецтва у Петриківці – ред.) вже щось було. Навіть якщо грошей не знайдемо, будемо робити те, що в наших силах буде розписати», – зазначив Ігор Лісний.

Свою ініціативу петриківські майстри називають «важливим соціокультурним проектом, націленим на трансформацію культурного простору українського села».

«Громада селища отримає нове обличчя пострадянського селища та туристично привабливий об’єкт, створений на основі давнього українського мистецтва», – зазначають вони.

У проекті візьмуть участь відомі майстри петриківського розпису як з самого селища, так і зі всієї України. Планується, що також долучаться художники, котрі живуть за межами України. Допомагати реалізовувати задум будуть волонтерські табори. Головний ініціатор проекту – Асоціація майстрів народного мистецтва України та Петриківська райдержадміністрація.

XS
SM
MD
LG