Доступність посилання

ТОП новини

У Солом’янській райдержадміністрації вибачилися за «георгіївську стрічку»


Сайт Солом’янської районної державної адміністрації міста Києва (ілюстративне зображення)
Сайт Солом’янської районної державної адміністрації міста Києва (ілюстративне зображення)

У Солом’янській районній державній адміністрації Києва заявляють, що «георгіївська стрічка» на їхньому сайті з’явилася через помилку дизайнера і просять вибачення за це.

«На офіційному сайті Солом’янської районної державної адміністрації було помилково розміщено фото п’ятирічної давнини. Дизайнер сайту не помітив наявності «георгіївської стрічки» на зображенні. Відповідальна особа понесе дисциплінарну відповідальність. Солом’янська райдержадміністрація приносить вибачення за ненавмисний вчинок наших працівників», – мовиться у повідомленні, опублікованому 8 травня на сайті Солом’янської райдержадміністрації.

В Україні багато хто вважає «георгіївську стрічку» символом окупації Росією Криму та частини Донбасу, і ширше символом російського неоімперського реваншизму.

Історія цього символу є неоднозначною: «георгіївську стрічку» використовували ще за часів Російської імперії, згодом – білогвардійці, які воювали проти радянської Росії. Кавалерами ордену святого Георгія з правом носити цю помаранчево-чорну стрічку були багато росіян, які воювали на боці нацистської Німеччини, – генерал Петро Краснов, группенфюрер СС Андрій Шкуро та інші. У радянській символіці перемоги ця стрічка (з незначними змінами й під назвою «гвардійська») з’явилася лише в 1945 році у колодці медалі «За Перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні».

У сучасній Росії «георгіївська стрічка» як символ, пов’язаний із Днем перемоги, з’явилася тільки 2005 року. Влада країни на певному етапі використовувала «георгіївську стрічку» на противагу червоному прапору, який асоціюється з комуністами.

На тему Другої світової війни:

07.05.2016
Друга світова. Нині у ролі окупанта виступає не Гітлер, а Путін

«Ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів» далі

05.05.2016
Історики розвінчують міфи СРСР про Другу світову і звертають увагу на роль українок

«Історичні міфи є такою самою зброєю, як кулі у війні звичайній» – історик Сергій Громенко далі
XS
SM
MD
LG