Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ підтвердили, що важкі озброєння в Донецьку й Луганську були порушеннями мінських угод


Під час «параду» в окупованому Донецьку, 9 травня 2016 року
Під час «параду» в окупованому Донецьку, 9 травня 2016 року

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні підтвердила, що наявність важкого озброєння в окупованих Луганську і Донецьку напередодні «парадів» із нагоди 9 травня є порушенням мінських домовленостей.

Ці озброєння також несуть загрозу людям, мовиться в заяві місії у фейсбуці.

При цьому в місії ніяк не коментують інших аспектів сепаратистських «парадів», крім наявності на них важких озброєнь. В ОБСЄ наголосили, що «поважають право людей відзначати події культурного, релігійного або історичного значення».

Спостерігачі не відвідували «парадів» на окупованих частинах території Донбасу, а «здійснювали моніторинг загальної ситуації з безпекою на місцях», мовиться в повідомленні. Детальний звіт, як звично, мають оприлюднити наступного дня – у вівторок.

Донецький «парад Перемоги» порушив Мінські угоди? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Раніше в понеділок в окупованих Донецьку та Луганську з нагоди Дня перемоги пройшли військові «паради» й демонстрації.

Зокрема, донецькі сепаратисти повідомили, що в них на «параді» було загалом 45 одиниць техніки, що на третину більше, ніж було 9 травня 2015 року.

При цьому вони стверджували, що «на знак поваги до мінських угод», згідно з якими важкі озброєння не можуть перебувати на території Донецька, спеціально перед парадом привели техніку в небоєготовий стан, поставивши до відома спостерігачів ОБСЄ про всі маршрути пересування колон.

Луганські сепаратисти повідомили, що центральною площею міста пройшли танки Т-72, БМП, БТР, пускові установки реактивної системи залпового вогню «Град», самохідні та буксировані артилерійські установки.

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні раніше вже наголошували, що проведення парадів у Донецьку і Луганську, а саме пересування важкої техніки й озброєнь неподалік лінії контакту, суперечитиме мінським домовленостям. Бойовики, однак, наголосили, що не мають наміру скасовувати заплановані паради.

XS
SM
MD
LG