Доступність посилання

ТОП новини

Активісти оприлюднили всю базу даних «панамських документів»


Журналісти-розслідувачі оприлюднили базу даних, отриманих із так званих «панамських документів», про офшорні компанії, зареєстровані за допомогою однієї з панамських юридичних фірм.

Публікація Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань стосується майже 214 тисяч таких офшорів, до яких причетні сотні тисяч людей із десятків країн світу, серед них і відомі політики, посадовці, спортсмени чи інших знаменитості. Документи про ці офшори, які протягом майже 40 років допомагала реєструвати панамська компанія Mossack Fonseca, передало журналістам анонімне джерело.

Перші, обмежені дані, що їх журналісти опублікували у квітні й які стосувалися низки відомих осіб, уже призвели до низки гучних скандалів чи й відставок.

Зокрема, офшори знайшлися у президента України Петра Порошенка – на відміну від більшості інших, відкриті на його справжнє ім’я. Як пояснили юристи, метою було підготувати для передачі в управління, так званий «сліпий траст», активи президента, й настільки відверто зареєстровані компанії практично не можна було використати для приховування коштів від оподаткування, що нерідко є головною метою створення офшорів із прихованими власниками.

Також у списках є люди, близько пов’язані з президентом Росії Володимиром Путіним.

Крім того, в оприлюдненій нині базі даних є й документи з попереднього схожого витоку інформації, так званого Offshore Leaks, що їх Міжнародний консорціум журналістських розслідувань уже публікував 2013 року – це документи про ще понад 100 тисяч таких офшорних компаній та причетних до них осіб.

XS
SM
MD
LG