Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Навальний поскаржився до Конституційного суду через позови до генпрокурора


Олексій Навальний, архівне фото
Олексій Навальний, архівне фото

У Росії засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний подав до Конституційного суду Росії скаргу на порушення його прав і свобод у зв’язку з відмовами судів приймати позови до генерального прокурора Росії Юрія Чайки.

Як заявляє Навальний, подати такі позови до генпрокурора про захист своєї честі й гідності йому не дозволяють чинні норми російського законодавства.

Опозиційний діяч звертає увагу, що російські суди мотивували відмову розглядати його позови тим, що в цих позовах оскаржуються «акти, що не зачіпають прав, свобод чи законних інтересів заявника». Навальний наполягає, що висловлювання Чайки, які він оскаржував, стосуються і його, і інших працівників Фонду боротьби з корупцією, конституційні права яких теж були порушені внаслідок відмов судів.

Раніше Навальний повідомляв, що має намір звернутися до Конституційного суду Росії з проханням перевірити на відповідність Конституції деяких норм Цивільного процесуального кодексу, посилаючись на які, російські суди відхилили попередні позови ФБК до генпрокурора Чайки.

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї Юрія Чайки й низку чільних працівників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, «відкатах» і рейдерстві», а також у зв’язках з зі злочинними угрупованнями. На їхню думку, це було б неможливо без сприяння самого генпрокурора.

Юрій Чайка назвав це розслідування «брехливим» і заявив, що воно було «замовлене» підприємцем Вільямом Браудером, керівником фонду Hermitage Capital, який був одним із ініціаторів ухвалення у США «закону Магнітського» про особисті санкції проти корумпованих російських посадовців.

Сам бізнесмен спростував заяву генпрокурора Росії.

А Фонд боротьби з корупцією кілька разів намагався притягнути Чайку до відповідальності за сказані ним слова в різних судах, проте щоразу суди відхиляли ці позови.

XS
SM
MD
LG