Доступність посилання

ТОП новини

У Києві прочитали п’єсу литовського режисера про війну на Донбасі


У Києві прочитали п’єсу литовського режисера про війну на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

У київському Національному театрі мені Івана Франка поставили читання п’єси «Масара» литовського драматурга Марюса Івашкявічуса. Сюжет п’єси розгортається навколо військових дій на сході України.

«У цій п’єсі багато України, але я не писав її для неї. Я навіть не думав, що її прочитають тут – це радше мало б статися в Росії. Ця п’єса писалася для країни, яка, можливо, наближається до війни, але ще не воює. У Вільнюсі після вистави майже усі глядачі лишаються на дискусію з акторами і часто кажуть, що, можливо, цей матеріал варто було б показувати західному глядачеві – ситому, спокійному, – щоб якось його зворушити. А для нас, литовців, це, мовляв, занадто близько й боляче. Вистава дещо маніпулює глядачем, і це працює майже як пропаганда», – розповідає Івашкявічус.

У Литві постановка «Масари» йде в Національному драматичному театрі Литви. Художній керівник театру імені Івана Франка та режисер читки Станіслав Мойсеєв зазначив, що також планує зробити виставу за цією п’єсою, адаптувавши її для українського глядача.

Читання відбулося в рамках читок-презентацій «Війни після війни». 11 травня в театрі Івана Франка також відбудеться читка п’єси «Мураха в скляній банці. Чеченські щоденники 1994–2004 років» російської письменниці Поліни Жеребцової в постановці українського режисера Андрія Мая.

XS
SM
MD
LG