Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко привітав Савченко з 35-річчям


Президент України Петро Порошенко просить Надію Савченко припинити сухе голодування, 19 квітня 2016 року
Президент України Петро Порошенко просить Надію Савченко припинити сухе голодування, 19 квітня 2016 року

Президент України Петро Порошенко привітав ув’язнену в Росії колишню українську військову, депутата Верховної Ради України Надію Савченко з 35-річчям.

«Сердечно вітаю з днем народження нашу Надію – символ віри в перемогу над агресором! Роблю все можливе, щоб привітати особисто українського Героя на рідній землі!» – написав голова держави на своїй сторінці у Facebook.

Надія Савченко народилася 11 травня 1981 року в Києві. З дитинства мріяла стати льотчиком бойових літаків. Після закінчення школи здобула фах модельєра-дизайнера, згодом вступила за контрактом до лав Збройних сил України, службу почала в залізничних військах радисткою. Потім підписала контракт на службу в 95-й аеромобільній бригаді в Житомирі, де саме формувався перший контрактний батальйон. У 2004 – 2005 роках у складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку, де півроку була стрільцем третьої роти 72-го окремого механізованого батальйону.

У 2014 році брала участь у воєнній операції на Донбасі як доброволець у складі батальйону «Айдар». У липні того ж року вона потрапила до рук підтримуваних Росією сепаратистів, які, за даними самої Савченко та її захисту, перевезли українку на територію Росії. Там Савченко звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG