Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалить звернення до світової спільноти щодо геноциду кримських татар


Верховна Рада України планує 11 травня ухвалити звернення до світової спільноти про вшанування жертв геноциду кримських татар в 1944 році. Це питання є в порядку денному засідання парламенту.

Зокрема, як передбачає проект, звернення українського парламенту буде адресоване до ООН, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів і всіх членів міжнародної спільноти.

У своєму зверненні парламентарі також мають намір закликати до засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день у 1944 році до Середньої Азії з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щороку в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі жалобний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні заплановані численні заходи – масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені річниці депортації кримськотатарського народу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG