Доступність посилання

ТОП новини

Молдова протестує проти участі російських військових у параді в Придністров’ї


Російські військові беруть участь у параді 9 травня в Тирасполі, Молдова
Російські військові беруть участь у параді 9 травня в Тирасполі, Молдова

Уряд Молдови висловив протест через участь російських військ у параді 9 травня в сепаратистському регіоні Придністров’ї.

У поширеній 10 травня заяві міністерства закордонних справ Молдови йдеться про те, що присутність Росії на параді в Тирасполі «є порушенням зобов’язань Російської Федерації, а також принципів і норм міжнародного права».

Міністр закордонних справ Молдови Андрей Ґалбур зазначив, що його країна просила російську сторону, щоб 1500 російських військовослужбовців, дислокованих у Придністров’ї, не брали участі в параді з нагоди перемоги над нацистською Німеччиною в Другій світовій війні.

Придністров’я – сепаратистський регіон Молдови, де з радянських часів базувалася 14-а армія СРСР, а потім Збройних сил Росії, нині перейменована в Оперативну групу російських військ. Росія, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням вивести ці війська до 2002 року, відмовляється зробити це.

Після війни 1992 року Кишинів остаточно втратив контроль над цим регіоном, у якому нині на лівобережжі Дністра живе близько півмільйона людей. У тій війні на боці сепаратистів взяли участь окремі бійці й цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі.

XS
SM
MD
LG