Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі затвердили встановлення пам’ятника «ввічливим людям»


Російські солдати у Криму, 4 березня 2014 року
©Shutterstock
Російські солдати у Криму, 4 березня 2014 року ©Shutterstock

У підконтрольній Росії адміністрації Сімферополя відбулося завершальне засідання комісії зі встановлення пам’ятника «ввічливим людям» – російським військовим, які допомагали анексувати півострів. Монумент планують відкрити до Дня Росії.

Як мовиться у повідомленні прес-служби російської адміністрації Сімферополя, пам'ятник буде зображувати військовослужбовця, кота і маленьку дівчинку.

«Під час наради пройшло остаточне затвердження місця розташування пам’ятника «ввічливим людям» у сквері Республіки. Окрему увагу приділили питанню узгодження лаконічного напису на постаменті, визначили термін його урочистого відкриття», – зазначили у прес-службі.

Російський глава адміністрації Сімферополя Геннадій Бахарев повідомив, що урочиста церемонія відкриття скульптури планується 11 червня, напередодні святкування Дня Росії.

З ініціативою встановлення пам’ятника виступили кримські депутати російської влади півострова в червні 2015 року. На півострові був оголошений збір коштів для пам’ятника, проте кримчани не виявили активності в зборі грошей, також продовжувався конкурс на проект пам’ятника.

Під час проведення невизнаного світом «референдуму» в Криму в 2014 році на півострові з’являлися люди без розпізнавальних знаків, які блокували дії українських військ.

Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що «ввічливими людьми» були бійці Збройних сил Росії.

Чавунний пам’ятник «ввічливим людям» навесні 2015 року з’явився в Амурській області Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG