Доступність посилання

ТОП новини

Низка журналістів обурена оприлюдненням даних про колег, які отримували «акредитацію» в сепаратистів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Журналісти українських та іноземних ЗМІ, а також представники низки медіа-організацій обурені діями співробітників сайту «Миротворець», які напередодні оприлюднили персональні дані журналістів. Відповідну заяву оприлюднила редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик у своєму блозі.

«Під удар потрапили українські та закордонні журналісти, які, ризикуючи життям, об’єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях», – йдеться у заяві журналістів.

Медійники наголошують, що «акредитація не означає і ніколи не означала співробітництво журналістів з будь-якою стороною конфлікту».

У заяві зазначається, що після звинувачень у «роботі на терористів» та оприлюднення персональних даних журналістам почали погрожувати.

Медійники зазначають, що подібне ставлення до журналістів є прямим порушенням Конституції, закону «Про захист персональних даних», порушенням Європейської конвенції прав людини, а також «є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і нетоталітарній державі, якою є Україна».

Журналісти вимагають від сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані медійників, а також звертаються до українських політиків, народних депутатів з вимогою припинити маніпуляції цією інформацією.

Днями на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Його в Україні, як і інше таке угруповання «ЛНР», визнають за терористичне.

«Ми не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значуща інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати», – мовиться в повідомленні на сайті.

І повідомлення про цю публікацію, і критика цієї публікації з боку журналістів викликали обговорення в соцмережах.

XS
SM
MD
LG