Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії висловив упевненість, що країна стане членом НАТО


Ґіорґі Марґвелашвілі (праворуч) із учасниками навчань, військова база Вазіані, 11 травня 2016 року
Ґіорґі Марґвелашвілі (праворуч) із учасниками навчань, військова база Вазіані, 11 травня 2016 року

Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі висловив упевненість, що з часом «Грузія, безперечно, стане членом НАТО».

Виступаючи на відкритті спільних зі Сполученими Штатами Америки і Великою Британією військових навчань Noble Partner 2016, він заявив, що ці навчання є «продовженням нашої правильної політики щодо зближення з НАТО».

У навчаннях беруть участь близько 500 грузинських, 650 американських і 150 британських військових. Офіційна мета навчань – підготовка грузинського контингенту до участі у складі Сил швидкого реагування НАТО.

Американські танки і бойові машини піхоти для цих навчань прибули до чорноморського порту Поті ще 5 травня. Це стало першим таким масштабним направленням американської бойової техніки до Грузії.

Навчання завершаться 26 травня, на День незалежності Грузії, спільним військовим парадом.

Росія, яка 2008 року влаштувала війну проти Грузії й окупувала два її сепаратистські регіони, Абхазію й Південну Осетію, заявила раніше, що ці навчання є «провокаційним кроком» НАТО з метою «дестабілізувати» Кавказький регіон. За словами Міністерства закордонних справ у Москві, ці навчання є для НАТО «освоєнням території Грузії» і «заохоченням реваншистських планів Тбілісі». Грузія відкинула ці заяви Росії, наголосивши, що самостійно вирішує, які навчання проводити.

У Грузії ще до війни Росії проти Грузії, на початку 2008 року, провели референдум, на якому 77 відсотків його учасників висловилися за вступ країни до Північноатлантичного союзу. І після зміни влади 2012 року Грузія незмінно йде курсом євроатлантичної інтеграції, прагнучи вступити до ЄС і до НАТО.

XS
SM
MD
LG