Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС закликали владу України забезпечити недоступність даних про журналістів із «акредитацією ДНР»


Ян Томбінський, архівне фото
Ян Томбінський, архівне фото

Інтернет-видання «Європейська правда» повідомило, що посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінський наполегливо закликає владу України забезпечити, щоб опубліковані в інтернеті списки журналістів, що отримали «акредитацію» від угруповання «ДНР», стали недоступними.

Як повідомляє видання, посол заявив, що ця публікація «порушує міжнародні стандарти захисту персональних даних, а також не відповідає українському законові про захист персональних даних, а також наражає на ризик самих журналістів».

Як мовиться у відповіді посла на запит видання, він занепокоєний повідомленнями про публікацію цих даних. «І хоча формально українська держава не дотична до цієї публікації, дипломат покладає на офіційний Київ частину відповідальності за вирішення даного конфлікту», – стверджує «Європейська правда».

Занепокоєння публікацією даних уже висловлювала низка українських і західних журналістів чи ОБСЄ, а прокуратура міста Києва почала кримінальне провадження через цю публікацію за статтею про перешкоджання журналістській діяльності, що, за словами прокуратури, «призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності».

Днями на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Його в Україні, як і інше таке угруповання «ЛНР», визнають за терористичне.

«Ми не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значуща інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати», – мовиться в повідомленні на сайті.

Ця публікація викликала широке обговорення в інтернеті й соцмережах; частина дописувачів критикує її, інша частина підтримує.

XS
SM
MD
LG