Доступність посилання

ТОП новини

Рада внесла до порядку денного законопроект про зміни до законодавства щодо ГПУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України внесла до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури №4645.

За це проголосували проголосували 256 депутатів.

Після внесення цього законопроекту до порядку денного депутати почали його розгляд за скороченою процедурою.

Законопроект №4645 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України визначений президентом як невідкладний. Документ передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту та стаж роботи в сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі понад п’ять років.

Чинне законодавство передбачає, що на посаду генпрокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, має стаж роботи в сфері права понад 10 років.

Водночас альтернативний законопроект №4645-1, серед іншого, пропонує проведення відкритого конкурсу на зайняття посади генпрокурора

Генеральний прокурор України призначається на посаду президентом України за згодою Верховної Ради України.

Напередодні Верховна Рада відмовилася взяти за основу законопроект про реформу прокуратури, що, серед іншого, передбачав можливість обіймати посаду генерального прокурора особі, що не має досвіду роботи в органах прокуратури.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишнього голови МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, який перебував у квітні в Києві, наголошував, що генеральний прокурор повинен мати юридичну освіту

XS
SM
MD
LG