Доступність посилання

ТОП новини

Інформацію про порушення прав людини у Криму передадуть Путіну – російський правозахисник


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кримська група Ради з прав людини при президенті Росії обговорила ситуацію з правами людини на півострові. Підсумки свого обговорення правозахисники мають намір передати російському президентові Володимиру Путіну. Про це проектові Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив співкерівник цієї групи, російський правозахисник Микола Сванідзе.

За його словами, однією з головних тем, які піднімалися на засіданні групи, було «кримськотатарське питання».

«Ситуація з кримськотатарським населенням дуже важка. Вона не поліпшується, а навпаки – продовжує погіршуватися. Був визнаний екстремістським головний орган кримських татар – Меджліс. Вся ця інформація буде доведена до відома президента», – заявив Сванідзе.

Крім усього іншого правозахисники обговорили й обшуки, яких зазнали кримські журналісти.

«Це питання теж обговорювалося. Ми не можемо збирати групу (кримську групу Ради з прав людини – ред.) по кожному подібному випадку, оскільки такі в Криму, на жаль, відбуваються дуже часто, тому ми маємо намір відреагувати на всі інциденти в сукупності», – сказав правозахисник.

Питання про доведення до відома Володимира Путіна інцидентів, пов’язаних з порушенням прав людини в Криму, за словами Сванідзе, займе близько тижня.

У Криму з візитом перебуває російський омбудсмен Тетяна Москалькова. Напередодні повідомлялося про її зустріч із представниками Меджлісу кримськотатарського народу.

Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово заявляли про погіршення становища з дотриманням прав людини в Криму після його анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають відносно кримських татар і проукраїнського населення, які живуть на півострові.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини на півострові перебільшені.

12 травня в Європарламенті планують провести дебати щодо порушення прав кримських татар на території анексованого Росією півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG