Доступність посилання

ТОП новини

Захист планує подати апеляцію на рішення суду у справі Коцаби


Руслан Коцаба, 12 травня 2016 року
Руслан Коцаба, 12 травня 2016 року

Сторона захисту планує подавати апеляцію на вирок Івано-Франківського міського суду у справі блогера Руслана Коцаби і сподівається, що до кінця місяця її буде розглянуто. Про це повідомив Радіо Свобода адвокат Коцаби Ігор Сулима.

Адвокат задоволений, «що суд взяв до уваги, що державної зради не було апріорі з самого початку».

Однак, зазначив захисник, подаватимуть апеляцію, щоб зняти звинувачення і у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

«Ми будемо наполягати на тому, що засудження його за статтею 1141 все-таки незаконне», – сказав Сулима.

Сьогодні суд оголосив вирок у справі Коцаби, з якого зняли обвинувачення у державній зраді, але визнали винним у перешкоджанні діяльності ЗСУ. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 3,5 роки.

За словами адвоката Сулими, після проходження всіх інстанцій подаватимуть до Європейського суду з прав людини, «щоб прецеденту з Коцабою дала оцінку не судова влада України, а незалежна європейська».

Адвокат Тетяна Монтян вирок щодо Коцаби назвала «зразково показовим».

Напередодні сторона обвинувачення заявляла, що «вина підсудного повністю доведена», і просила для Коцаби 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Відеозвернення Коцаби, його інтерв’ю російським ЗМІ обвинувачення кваліфікувало як «перешкоджання діяльності Збройним силам», «підривні дії».

Коцабі інкримінували державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG