Доступність посилання

ТОП новини

Україна приєдналася до більшості рішень антикорупційного саміту в Лондоні


Україна заявила, що приєдналася до більшості рішень антикорупційного саміту, що відбувся в Лондоні.

Зокрема, Київ підтвердив тверду рішучість продовжити адміністративну реформу й реформу державних підприємств як пріоритетні, мовиться в заяві України, оприлюдненій на цьому саміті.

Україна обіцяє подвоїти зусилля, щоб викривати корупцію й карати причетних до неї й підтримувати тих, хто потерпів від корупції, мовиться в документі.

Іще одне зобов’язання України – «викорінити культуру корупції». Для цього Київ обіцяє, зокрема, фундаментальну реформу Генеральної прокуратури і призначення вартого довіри генпрокурора.

Президент України Петро Порошенко, який мав узяти участь у саміті, напередодні нього, у вівторок, раптово скасував свій візит до Великої Британії, назвавши як причину «ситуацію, що склалася довкола обрання нового генерального прокурора, та несхвалення парламентом законів, необхідних для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом». Того дня Верховна Рада відмовилася взяти за основу законопроект про реформу прокуратури, що, серед іншого, передбачав можливість обіймати посаду генерального прокурора особі, що не має достатнього стажу роботи в органах права і вищої юридичної освіти. За повідомленнями, закон мали ухвалити під особу Юрія Луценка, який не має таких стажу й освіти.

У четвер, у день саміту, Порошенко таки призначив Луценка генпрокурором. Для цього протягом кількох лічених годин Верховна Рада розглянула новий законопроект про зниження професійних вимог до керівника ГПУ аналогічного змісту, ухвалила його, документ підписали по черзі голова парламенту і президент, його надрукували у спецвипуску офіційного видання «Голос України», щоб тим надати йому чинності, Верховна Рада схвалила подання Порошенка про призначення Луценка і президент просто в залі парламенту підписав указ про це призначення.

XS
SM
MD
LG