Доступність посилання

ТОП новини

Сайт Крим.Реалії заявив, що не знімав ніяких матеріалів перед розблокуванням


Володимир Притула
Володимир Притула

Редакція сайту Крим.Реалії, проекту української редакції Радіо Свобода, заявляє, що не знімала ніяких матеріалів перед тим, як доступ до сайту у Криму і в Росії розблокували.

При цьому, сказав керівник проекту Володимир Притула, редакція вітає розблокування сайту.

«Ні сьогодні, ні вчора ми не отримували від «Роскомнагляду» ніяких вимог і не знімали наших матеріалів. Ми й далі будемо надавати неупереджену інформацію мешканцям Криму в той час, як право громадян на свободу інформації на півострові перебуває під величезним тиском», – наголосив він.

Раніше у п’ятницю речник російської Федеральної служби нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відомої як «Роскомнагляд», Вадим Ампелонський заявив, що його відомство відновило доступ до заблокованого було сайту після того, як, за його словами, редакція Крим.Реалії виконала розпорядження щодо зняття одного з матеріалів.

Блокування доступу до сайту Крим.Реалії і у Криму, і в Росії почалося ще 11 травня, хоча воно не було всеохопним. Це викликало хвилю критики з боку журналістів і захисників їхніх прав. Зокрема, з заявами щодо цього виступали керівництво Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода, Комітет захисту журналістів чи Незалежна медіа-профспілка України.

Встановлена у Криму Росією прокуратура заявила, що визнала сайт Крим.Реалії таким, що «систематично вміщує публікації екстремістського спрямування, спрямовані на розпалювання міжнаціональної й міжетнічної ворожнечі», і, зокрема, «здійснює інформаційний супровід дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, пропаганду проведення так званої «громадянської блокади Криму».

На сайті «Роскомнагляду» мовиться, що рішення заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії було ухвалене ще у вересні 2015 року. Наразі не відомо, чому його почали виконувати лише нині.

Сайт Крим.Реалії є одним із небагатьох джерел незалежної незаангажованої інформації про події в окупованому Росією Криму. Він має версії українською, російською і кримськотатарською мовами. Протягом останнього року він мав пересічно по 2 мільйони 200 тисяч відвідувань.

У Криму, який із початку 2014 року незаконно окупований Росією, за рішенням «Роскомнагляду» вже заблокували низку інформаційних ресурсів. Російське відомство регулярно виступає з вимогою до інтернет-провайдерів обмежити доступ до ресурсів під приводом протидії «розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі» і наявності «екстремістських матеріалів».

XS
SM
MD
LG