Доступність посилання

ТОП новини

За два роки УПЦ (МП) втратила понад 35 парафій – речник


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Упродовж двох років Українська православна церква (Московського патріархату) втратила понад 35 парафій. Про це Радіо Свобода повідомив речник УПЦ (МП) Миколай Данилевич.

«Ті парафії, які від нас пішли до інших конфесій, зокрема, до УПЦ КП – це трохи більше ніж 30 храмів, це ті, які були захоплені. І приблизно п’ять храмів, які спокійно зі своїми священиками пішли до інших конфесій. Зараз ситуація є більш спокійною, і протягом останнього тривалого часу якихось гучних переходів чи захоплень не відбувалося», – зазначив Данилевич.

Водночас, зазначає речник, інформації про кількість парафій інших конфесій, які ввійшли до УПЦ (МП), поки немає.

У свою чергу в Українській православній церкві Київського патріархату заявляють, що парафії, які ухвалили рішення вийти зі складу Московського патріархату і стати частиною Київського патріархату, зробили це добровільно.

7 січня 2016 року в інтерв’ю телеканалові «Росія-1» патріарх Російської православної церкви Кирило заявив, що «для нього Україна – це те саме, що й Росія». Він також заявив, що занепокоєний історіями із захопленнями храмів в Україні. Кирило навів приклад конфлікту між релігійними громадами у селі Птича на Рівненщині, де, як він висловився, «суд виступає за права вірян нашої церкви, але жодна влада ці права не захищає».

Конфлікт щодо церкви у селі Птича Дубенського району триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід до Київського патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував російського патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за подорожніх, а не як за військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії.

XS
SM
MD
LG