Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затриманим кримським татарам пригрозили карою до 10 й 20 років чи й довічною


Під час обшуків у Бахчисараї, 12 травня 2016 року
Під час обшуків у Бахчисараї, 12 травня 2016 року

Голова створеної Росією в окупованому Криму прокуратури Наталя Поклонська повідомила, що затриманим у Бахчисараї чотирьом кримським татарам загрожує позбавлення волі на терміни до 10 й 20 років чи й до довічного за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом.

За її словами, Енверові Мамутову інкримінують «організацію діяльності терористичної організації», а Ремзі Меметову, Зеврі Абсеїтову і Рустемові Абільтарову – «участь у діяльності терористичної організації». Покарання за першою з цих статей Кримінального кодексу Росії – позбавлення волі на термін до 20 років чи й довічно, а за другою – позбавлення волі на термін до 10 років.

Раніше у п’ятницю всіх чотирьох узяв під арешт на два місяці, до 11 липня, створений Росією Київський районний суд Сімферополя.

Окупаційна влада звинувачує затриманих у членстві в ісламському рухові «Хізб-ут-Тахрір», що в Україні і ще багатьох державах світу діє легально і не викликає претензій правоохоронців, а в Росії офіційно визнаний «терористичною організацією». Відтак його члени у Криму – а їх там було, за повідомленнями, до 10 тисяч – після окупації півострова Росією опинилися під ударом.

У четвер в окупованому Бахчисараї російські силовики влаштували обшуки в домах кримських татар і місцевій кав’ярні й затримали чотирьох із них. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав ці події нападом на кримських татар. Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генеральній прокуратурі України, що нині діє на материковій частині України, відкрила низку кримінальних проваджень за фактами незаконних обшуків і затримань у Бахчисараї. А Міністерство закордонних справ України у зв’язку з цими та іншими діями російської влади проти кримських татар заявило, що вимагає від Росії припинити ці репресії.

Росія на початку 2014 року окупувала український Крим і за оголошеними результатами влаштованого там «референдуму» заявила про вступ півострова до неї. Майже весь світ не визнав цих претензій Москви на анексію Криму, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

XS
SM
MD
LG