Доступність посилання

ТОП новини

Аваков про журналістів: будь-які контакти з окупаційною владою є аморальними


Арсен Аваков (©Shutterstock)
Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков засудив журналістів, які акредитувалися на тимчасово окупованій території Донецької області. Про це він написав 14 травня у Facebook, коментуючи скандал навколо сайту «Миротворець» після публікації ним даних журналістів, які працювали на окупованих територіях.

«Я вважаю будь-які контакти з самозваною окупаційною владою – неможливими і аморальними. У когось може бути інший резон – і це ваш вибір... Реєструйтесь у Безлерів і Гіркиних, які вбили сотні патріотів, – це ваш вибір. Але тільки не ховайте цей ваш вибір, звинувачуючи хлопців із сайту «Миротворець», – закликав Аваков.

Він також вказав на різне ставлення, як він висловився, «цеху» (журналістського цеху – ред.) до публікації, з одного боку, даних про офшори, а з іншого – про тих, хто отримав «акредитацію ДНР».

«Чи не цей цех говорить про поза вибіркову відкритість? Або тут можна, а тут не можна? Тут публікуємо таємницю офшорів і деталі про сім’ї розслідуваних персонажів, а тут переходимо в плач від власноруч наданих даних окупаційній владі», – зауважив Аваков.

Міністр також додав, що «не чув і сотої частки стогонів, коли ворожі сайти публікували списки добробатів і патріотів, передані їм зрадниками».

Сайт «Миротворець» раніше цього місяця опублікував персональні дані журналістів українських та західних засобів інформації, «акредитованих» угрупованням «ДНР». У цій базі даних міститься 4068 імен.

Значна частина журналістської спільноти, зокрема, базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів, висловила обурення такими діями. Інші, серед них і відомі журналісти, вважають, що принаймні українські журналісти не мають морального права «акредитуватися» в сепаратистських угрупованнях, що за підтримки Росії ведуть війну проти України.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення в інтернеті особистих даних журналістів.

13 травня «Миротворець» заявив про закриття свого сайту.

XS
SM
MD
LG