Доступність посилання

ТОП новини

Влада в окупованій столиці Криму застерігає від несанкціонованих акцій у річницю депортації


Російська адміністрація окупованого Сімферополя застерігає від проведення будь-яких акцій у День пам‘яті жертв депортації кримських татар 18 травня, неузгоджених із владою. Посилаючись на російське законодавство, незаконна влада вказує, що «масові заходи, в тому числі і автопробіги, на території муніципального міського округу Сімферополь можуть проводитися тільки за погодженням з органами виконавчої влади Республіки Крим або органами місцевого самоврядування»

Раніше цього тижня в адміністрації провели спеціальну нараду, присвячену підготовці заходів, приурочених до 18 травня, а також заходам безпеки в цей період.

Раніше в коментарі сайту Радіо Свобода «Крим. Реалії» перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял сказав, що підконтрольна Росії влада Криму найімовірніше не дасть провести на півострові масштабні акції, приурочені до Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Однак, за його словами, кримські татари все ж подаватимуть заявку на проведення жалобного мітингу.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році до Середньої Азії з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щороку в Криму з нагоди Дня депортації відбувалися масові заходи, в тому числі мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні 18 травня заплановані численні заходи: масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені депортації кримськотатарського народу тощо.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG