Доступність посилання

ТОП новини

Під петицією до президента на захист «Миротворця» зібрали вже майже одну п’яту підписів


Під електронною петицією до президента України з закликом продовжити роботу проекту та сайту «Миротворець» на четвертий день збирання підписів зібрані вже понад 19 відсотків від числа підписів, необхідних, щоб петицію розглянули в адміністрації голови держави.

На час публікації число підписів наближається до 4900. Протягом наступних 89 днів, доки петиція буде відкрита до підписання, треба зібрати загалом принаймні 25 тисяч підписів.

Автор петиції, крім того, закликає звільнити з посади голову Міністерства інформаційної політики (йдеться про Юрія Стеця) і заступника міністра Тетяну Попову.

Із закликом до генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і голови Служби безпеки України негайно закрити кримінальну справу проти волонтерів проекту «Миротворець» звертався народний депутат від фракції «Народний фронт» Антон Геращенко.

13 травня сайт «Миротворець», на якому оприлюднювалися дані про донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оголосив про закриття. Сайт «Миротворець» вказав, що рішення про закриття ухвалене через «вимоги уповноваженої з прав людини Лутковської, а також вічно стурбованого Євросоюзу, а також антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Поповою».

Цьому рішенню передувала різка реакція на публікацію «Миротворцем» списку українських і іноземних журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Крім того, прокуратура Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію.

Зокрема, з критикою публікації цього списку і з вимогою прибрати його виступала заступниця міністра інформації Тетяна Попова. За її словами, публікація списку, до якого входить і багато західних журналістів, «шкодить інтересам України». Згодом Попова заявила про погрози, що почали надходити на її адресу. Пізніше міністр інформаційної політики України Юрій Стець вибачився через заяви, які в ситуації навколо сайту «Миротворець» робила його заступниця Тетяна Попова. Він додав, що висловлені Поповою думки є її особистими міркуваннями, а не позицією міністерства.

Наразі сайт «Миротворець» усе ж зберіг доступ до бази даних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують чи підтримували, і продовжує наповнювати її. Решта вмісту сайту нині недоступна.

XS
SM
MD
LG