Доступність посилання

ТОП новини

Аксьонов заперечує заборону масових заходів у річницю депортації кримських татар


Голова окупованого Криму Сергій Аксьонов
Голова окупованого Криму Сергій Аксьонов

Голова окупованого Криму Сергій Аксьонов стверджує, що російська влада не заборонятиме масові заходи 18 травня – в річницю депортації кримських татар із півострова.

«Влада в кожному муніципалітеті визначає формат проведення заходів. Ніхто нічого не забороняє. Всі питання пов’язані тільки з безпекою кожного конкретного заходу», – сказав Аксьонов російській державній інформагенції ТАСС.

Раніше цього тижня перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив сайту Радіо Свобода «Крим. Реалії», що регіональні меджліси в Криму отримують відмову від підконтрольної Росії влади в узгодженні жалобних заходів до річниці депортації кримських татар.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щороку в Криму з нагоди річниці депортації відбувалися масові заходи, в тому числі жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні пройде низка заходів: масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені депортації кримськотатарського народу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG