Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен засудила публікацію у ЗМІ персональних даних журналіста «Схем»


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська засудила публікацію у деяких ЗМІ персональних даних оператора програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», Ярослава Бондаренка.

У заяві, розміщеній на сайті омбудсмена, Лутковська закликала професійну спільноту дотримуватися у своїй діяльності принципів демократичного суспільства щодо забезпечення балансу між правом на повагу до особистого життя і правом на свободу вираження поглядів.

«17 травня 2016 року набуло широкого суспільного резонансу опублікування персональних даних (фотографій паспорта громадянина України й акредитаційної картки) журналіста програми «Схеми: корупція в деталях», який здійснював фото- і відеозйомку народного депутата. Слід зазначити, що відомості, які містяться на вказаних фотографіях (а саме – прізвище, ім’я, по-батькові, дата і місце народження, серія та номер паспорта, ким та коли виданий, місце проживання, фотографія, номер посвідчення), відповідно до закону України «Про інформацію», закону України «Про захист персональних даних», є персональними даними», – заявила Валерія Лутковська.

За її словами, демонстрація посвідчення особи, яке підтверджує статус журналіста, може бути цілком виправданим, зважаючи на факти, викладені у публікації. «У той же час опублікування паспорта з відкритими (не знеособленими) персональними даними журналіста є явно надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя. Право громадськості знати цю інформацію не переважає потенційну шкоду від її поширення. Більше того, оприлюднення інформації про місце проживання особи не лише є прямим втручанням у приватне життя особи, а й може створювати загрозу її життю та життю тих близьких осіб, які можуть з нею разом проживати за вказаною в паспорті адресою», – наголосила обмудсмен.

Публікації з особистими даними журналіста з’явилися після того, як 16 травня «Схеми» зняли Олександра Грановського у публічному місці, в ресторані «Інк» у центрі Києва, де цей народний депутат, якого називають куратором правоохоронних органів від «Блоку Петра Порошенка», проводив низку зустрічей із різними впливовими людьми. Зйомка проводилась у рамках розслідування про Олександра Грановського, яке вийде в ефір у четвер, 19 травня, на телеканалі «UA:Перший» і сайті Радіо Свобода.

Після того, як депутат 16 травня поспілкувався з журналістами «Схем» у ресторані, на його сторінці у Facebook з’явився пост, у якому він заявив, що за ним відбувається «професійно організоване стеження з використанням засобів спецтехніки». Згодом стало відомо, що Грановський повідомив фракції «Блоку Петра Порошенка» про плани звернутися до суду з проханням заборонити редакції програми розслідувань «Схеми» публікувати дані про його зустрічі.

Журналісти публічно звернулися до Олександра Грановського з проханням про інтерв’ю, редакція очікує відповіді і опублікує її, як тільки отримає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG