Доступність посилання

ТОП новини

Посол США при НАТО: збільшення присутності НАТО в Європі не виходить за рамки угод з Росією


НАТО планує збільшення присутності своїх збройних сил вздовж східних кордонів альянсу, але це не суперечить чинним угодам з Росією, заявив посол США в НАТО Дуґлас Лют.

«Плани, які наразі обговорюються щодо присутності НАТО на східному фланзі, безумовно, нижчі від порога, визначеного Основоположним актом між Росією та НАТО. Водночас там немає точного визначення кількості збройних сил у кожній з країн вздовж східних кордонів. Тому ми вважаємо, що кількість сил, про які йде мова, перебуває нижче від обумовленого порога, але вони достатньо зібрані та боєздатні для того, щоб робити свій внесок у справу військового стримування», – пояснив Лют.

Наразі Москва цих заяв не коментувала.

Про те, що розміщення сил НАТО в Європі не суперечить угодам цієї військово-політичної організації із Росією, раніше заявляв і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, назвавши його «пропорційним і таким, що має виключно оборонний характер».

Зустріч голів зовнішньополітичних відомств країн-союзниць НАТО, яка запланована на 19–20 травня, буде присвячена розробці подальших планів розміщення сил Північноатлантичного альянсу в державах-союзницях, які розташовані вздовж східних кордонів цієї організації.

На одному з попередніх засідань міністри закордонних справ НАТО вирішили, що у відносинах з Росією НАТО потрібен подвійний підхід: з одного боку, побудова міцної й надійної оборони й сил стримування, з іншого – політичний діалог.

Після незаконної анексії Росією Криму союз НАТО ухвалив рішення припинити практичну співпрацю з Москвою, водночас зберігши можливість дипломатичних зв’язків. Також з огляду на агресивну поведінку Росії Північноатлантичний союз суттєво збільшив свою присутність на територіях держав-членів НАТО, розташованих на східному напрямку. Москва у зв’язку з цим неодноразово висловлювала занепокоєння.

XS
SM
MD
LG