Доступність посилання

ТОП новини

Начальник Генштабу повідомив про намір говорити з НАТО про постачання зброї


Віктор Муженко, архівне фото
Віктор Муженко, архівне фото

Начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал Віктор Муженко заявив, що має намір обговорити питання постачання зброї Україні з новопризначеним головнокомандувачем Об’єднаних сил НАТО в Європі Кертісом Скапарротті.

Зустріч має відбутися в четвер у штаб-квартирі НАТО, сказав Муженко агентству «УНІАН».

«Ми обов’язково будемо обговорювати питання надання зброї Україні – в яких обсягах та яке озброєння може бути нам надано найближчим часом та у перспективі», – сказав він.

Муженко уточнив, що мова йде про озброєння, «починаючи із засобів розвідки, закінчуючи протитанковим озброєнням, включаючи радарні системи, засоби РЕБ (радіоелектронної боротьби), засоби зв’язку і низку інших».

Крім того, Муженко повідомив, що в рамках засідання Військового комітету НАТО проінформує колег із країн-членів про ситуацію в Україні. «Ми хочемо розуміння тієї небезпеки, яка сьогодні існує для України і, відповідно, розуміння необхідності підтримати Україну в такий тяжкий для неї час», – наголосив він.

Новий головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі і командувач військ США в Європі генерал армії США Кертіс Скапарротті, що обійняв ці посади на початку місяця, напередодні призначення на них виступив за те, щоб США надали Україні також летальні озброєння, щоб протистояти силам Росії й підтримуваним нею сепаратистам у частині сходу України. На слуханні в комітеті у справах силових структур Сенату США він додав, що серед зброї, необхідної, на його думку, Україні для захисту свого суверенітету, є також протитанкові ракетні комплекси Javelin, здатні вражати добре захищені цілі.

США й інші західні країни заявляють, що виступають за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України, і наразі не йдуть на офіційне постачання Україні летальних озброєнь, навіть суто оборонних, хоча не виключають такої можливості в разі ескалації агресії Росії. Проте, за неофіційними повідомленнями, деякі країни вже надали Україні певні летальні озброєння, не афішуючи цього.

XS
SM
MD
LG