Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Чехії вшанували жертв депортації кримських татар і згадали про Джамалу


У столиці Чехії біля пам’ятника жертвам комунізму вшанували жертв депортації кримськотатарського народу. Акцію влаштували чеські та українські активісти, а також представники посольства України в Чехії, які запалили поминальні свічки й виступили з короткими промовами.

Голова чеської громадянської платформи «Без комуністів» Петр Марек засудив злочин сталінського режиму і нинішні переслідування кримських татар на окупованому Росією півострові.

«Доба комунізму у Празі тривала 41 рік, в Україні радянська окупація ще довше, але сподіваймося, що окупація Криму буде набагато коротшою. Сподіваймося, що окупант буде змушений піти геть і Україна буде цілісною. Так само, як і Джамала, Україна переможе!» – наголосив чеський активіст.

Він також привітав те, що українська співачка, яка перемогла на «Євробаченні» з піснею про депортацію кримських татар, 7 вересня має виступати у Празі на запрошення Форуму культурного партнерства.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Щорічно в цей день згадують трагічні події 1944 року, коли найбільший корінний народ Криму вислали за межі півострова в Середню Азію, при цьому майже половина депортованих загинула.

XS
SM
MD
LG