Доступність посилання

ТОП новини

Муженко обговорить із командувачем НАТО в Європі надання летальної зброї


Віктор Муженко
Віктор Муженко

Начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних сил України генерал Віктор Муженко заявив, що обговорить питання постачання Україні летальної зброї з новим головнокомандувачем об’єднаних сил НАТО в Європі Кертісом Скапарротті.

За словами Муженка, який перебуває у Брюсселі, на засіданні Військового комітету НАТО буде йтися, зокрема, про матеріально-технічну допомогу українським Збройним силам та аналіз можливих сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі.

«У сенсі матеріально-технічної підтримки малася на увазі не летальна зброя, питання якої взагалі не порушувалося, а засоби екіпірування війська, засоби зв’язку, транспортування, медичної допомоги та іншого», – сказав Муженко про теми розгляду Військового комітету НАТО.

При цьому, додав він, можливість надання зброї летального характеру обговорювалася на двосторонніх зустрічах із представниками генеральних штабів держав НАТО.

«Це буде обговорюватися і нині», – зазначив начальник Генштабу Збройних сил України перед зустріччю з новопризначеним верховним головнокомандувачем об’єднаних збройних сил НАТО в Європі і командувачем сил США в Європі генералом Кертісом Скапарротті.

Перед від’їздом до Брюсселя Муженко повідомляв, що мав намір обговорити зі Скапарротті, зокрема, про протитанкові озброєння.

Скапарротті, що обійняв ці посади на початку місяця, напередодні призначення на них виступив за те, щоб США надали Україні також летальні озброєння, щоб протистояти силам Росії й підтримуваним нею сепаратистам у частині сходу України. На слуханні в комітеті у справах силових структур Сенату США він додав, що серед зброї, необхідної, на його думку, Україні для захисту свого суверенітету, є також протитанкові ракетні комплекси Javelin, здатні вражати добре захищені цілі.

США й інші західні країни заявляють, що виступають за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України, і наразі не йдуть на офіційне постачання Україні летальних озброєнь, навіть суто оборонних, хоча не виключають такої можливості в разі ескалації агресії Росії. Проте, за неофіційними повідомленнями, деякі країни вже надали Україні певні летальні озброєння, не афішуючи цього.

XS
SM
MD
LG