Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє зробити все для звільнення Карпюка і Клиха


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко обіцяє зробити все для звільнення утримуваних у Росії громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

«Робив і буду робити все для звільнення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких вважаємо українськими політв'язнями в Росії. За Мінськими угодами, всі ув’язнені мають бути звільнені. Дав відповідні доручення МЗС та СБУ», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Раніше сьогодні колегія присяжних визнала винними українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, судовий процес над якими триває у Верховному суді російської республіки Чечні.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.
При цьому, на думку колегії, Станіслав Клих, який потребує медичної допомоги, «заслуговує поблажливості».

Тепер держобвинувачення має оголосити, яке покарання воно вимагає для українців, після чого суддя Вахіт Ісмаїлов повинен піти у дорадчу кімнату для винесення вироку.

Серед потерпілих у справі родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах. Українців захищають чеченський адвокат Докка Іцлаєв, Марина Дубровіна зі Ставрополя і москвич Ілля Новіков, який недавно завершив справу Надії Савченко в російському Донецьку.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

XS
SM
MD
LG