Доступність посилання

ТОП новини

Чийгоза не доставили до суду, засідання щодо продовження арешту перенесли – адвокат


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Засідання суду в анексованому Росією Криму щодо продовження терміну утримання під вартою фігуранта «справи 26 лютого», заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза перенесли на 10:00 20 травня. Слухання не відбулися через те, що Чийгоза не доставили до суду з СІЗО. Про це в коментарі проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії повідомив його адвокат Микола Полозов.

«Суддя, на порушення закону, не винесла постанову про доставку Ахтема Чийгоза в зал суду, а організувала проведення судового засідання суду першої інстанції в режимі відеоконференції. Закон такого не дозволяє. Відразу після відкриття судового засідання Ахтем Чийгоз заявив, що проведення в такому режимі незаконне, і зажадав консультації з адвокатами», – розповів Полозов.

Захисник Ахтема Чийгоза також зазначив, що має намір оскаржити постанову судді підконтрольного Росії кримського суду про призначення засідання в режимі відеоконференції.

Ахтем Чийгоз перебуває під арештом з 29 січня 2015 року.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, що брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство». На той момент цією структурою керував нинішній очільник окупованого Криму Сергій Аксьонов.

Події відбувалися 26 лютого 2014 року. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG