Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії дозволив президентові скасувати амністію причетних до прослуховування


Під час протестів проти амністії у столиці Скоп’є, архівне фото
Під час протестів проти амністії у столиці Скоп’є, архівне фото

Парламент Македонії ухвалив зміни до законодавства, що мають надати президентові країни Джорґе Іванову можливість відкликати амністію, яку він надав 56 причетним до скандалу з масовим незаконним прослуховуванням.

Рішення президента припинити розслідування щодо цих діячів, серед яких є й провідні політики, в середині квітня викликало новий спалах політичної кризи у країні, що триває через це прослуховування з минулого року, й кількаденні вуличні протести у столиці Скоп’є й інших містах Македонії.

Це рішення наблизило до зриву досягнену за посередництва Європейського союзу домовленість, за якою македонські політики погодилися призначити спеціального прокурора, що мав розслідувати звинувачення навколо прослуховування, і піти на позачергові парламентські вибори.

Три з чотирьох парламентських партій країни – головна опозиційна партія, Соціал-демократичний союз, і дві партії меншини македонських албанців – Демократичний союз за інтеграцію і Демократична партія албанців, – після рішення президента амністувати причетних до прослуховування заявили про бойкот цих виборів, бо, на їхню думку, умов для проведення вільних і чесних виборів у країні не існує. Виборчий список для них зареєструвала одна-єдина партія, дотепер владна консервативна націоналістична ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності) дотеперішнього прем’єра Николи Ґруєвського.

Наразі парламент Македонії проголосував у середу за те, щоб скасувати призначення позачергових парламентських виборів на 5 червня, але нової дати не визначив. Голосування відбулося через кілька годин по тому, як Конституційний суд Македонії ухвалив зупинити підготовку до призначених було на початок наступного місяця позачергових виборів парламенту на час, доки він вирішить, чи відповідав Конституції саморозпуск дотеперішнього скликання парламенту. Суд має винести рішення протягом восьми днів, не пізніше як 26 травня.

Якщо він вирішить, що розпуск був неконституційним, повноваження дотеперішнього складу парламенту будуть поновлені на весь його конституційний термін, а позачергові вибори будуть скасовані остаточно.

6 квітня депутати дотеперішнього скликання парламенту проголосували за його саморозпуск, відповідно до досягнених за посередництва ЄС домовленостей про вирішення політичної кризи у країні. Відтоді й до середи вони не збиралися на сесії жодного разу, але зберігають повноваження, доки не буде обраний новий склад парламенту.

XS
SM
MD
LG