Доступність посилання

ТОП новини

Ринкові тарифи на газ допоможуть збільшити власний газовидобуток – Гройсман


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що ціни на газ для споживачів відповідають і надалі відповідатимуть ринковим цінам, це допоможе збільшити власний газовидобуток.

«Українська єдина ціна на газ для споживачів в цілому відповідає цінам на німецьких біржах. Якщо вони знизяться або підвищаться – знизиться ціна і в Україні. Наявність кількох цін на газ раніше дозволяла окремим компаніям купувати газ по одній ціні й перепродувати по інших», – сказав прем’єр, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді.

З словами Гройсмана, низька ціна на газ для населення поставила державний газовидобуток на межу колапсу.

«Я днями був на Шебелинському родовищі й бачив, у якому стані державна компанія «Укргазвидобування». Вони донедавна не мали ані гривні на інвестиції. Оборудки, пов’язані з різницею цін на газ для різних споживачів, призводили до мільярда доларів втрат з бюджету на рік, а то й більше. За час Незалежності (від 1991 року – ред.) втрачені 53 мільярди доларів», – сказав він.

Прем’єр переконаний, що Україна за 3-4 роки зможе отримати повну енергонезалежність.

«Для цього треба збільшення видобутку газу, енергозбереження та розвиток альтернативної енергетики. Допомога для компенсації тарифів – має бути адресною. Пенсіонер платитиме не більше ніж зараз – за нього заплатить держава. І в підсумку боротися нам треба не за субсидії, а за реальні доходи українців», – наголосив Гройсман.

Напередодні Гройсман заявив, що ринкова ціна на газ до 2020 року дасть змогу на 8 мільярдів кубометрів збільшити видобуток. У 2015 році обсяг видобутку газу в Україні становив близько 19 мільярдів кубометрів.

Кабінет міністрів України з 1 травня зобов’язав компанію «Нафтогаз України» продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів. Ціну продажу газу для потреб теплокомуненерго також встановили на рівні 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів.

XS
SM
MD
LG