Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: Шуфрич задекларував 10 мільйонів гривень як «подарунки, виграші, призи»


Народний депутат Нестор Шуфрич (п)
Народний депутат Нестор Шуфрич (п)

Народний депутат України з «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич задекларував 10,97 мільйона гривень, вписавши їх у рядок «подарунки, виграші, призи». Це з’ясували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», вивчаючи декларації народних обранців, які звернулися до Конституційного суду з проханням визнати неконституційними низку статей щодо електронного декларування депутатів і урядовців.

Відповідаючи на запитання журналістів програми, Шуфрич пояснив, що йдеться про подарований недобудований будинок.

«Це недобудований дім, який будували для сина, а потім син визначився, що буде жити у квартирі київській, і він подарував цей дім мені. Я його добудовую, буду в ньому жити», – пояснив депутат.

Нестор Шуфрич – один із 48 депутатів, що подали подання до Конституційного суду України з проханням визнати неконституційними низку статей щодо електронного декларування доходів депутатів і урядовців, згідно з якими новостворене Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) має перевіряти декларації на достовірність через офіційні державні реєстри.

Народні депутати вважають, що електронне декларування буде порушувати конституційні принципи верховенства права, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя і конфіденційної інформації. Зокрема, йдеться про те, що декларації посадовців будуть викладені у відкритому цілодобовому доступі на одному з державних сайтів. Також під критику парламентарів потрапили статті, що зобов’язують декларувати недобудови, а також статті про покарання до двох років позбавлення волі за надання недостовірної інформації.

Значна частина депутатів, які подали подання до Конституційного суду, – колишні «регіонали» з партії екс-президента Віктора Януковича, який втік до Росії відразу після Євромайдану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG