Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини доручив Біналі Йилдириму формувати уряд


Біналі Йилдирим, архівне фото
Біналі Йилдирим, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган призначив сформувати новий, уже 65-й уряд країни свого чільного союзника Біналі Йилдирима, який раніше в неділю очолив владну Партії справедливості і розвитку.

Його призначення на з’їзді партії, що відбувався в Анкарі, по суті автоматично означає, що він відтак стане й новим прем’єр-міністром Туреччини.

60-річний Біналі Йилдирим, дотепер міністр транспорту і зв’язку, а свого часу один із засновників Партії справедливості і розвитку, був єдиним кандидатом на виборах, що відбулися на з’їзді.

Виступаючи на з’їзді, Йилдирим заявив, що чільним пріоритетом його уряду буде провести зміни до Конституції, що збільшили б повноваження президента Туреччини, нині головно церемонійні.

Він також запевнив, що зміна уряду не змінить рішучості в боротьбі з «терористичними угрупованнями», серед яких він назвав «Ісламську державу» і курдських сепаратистів, і в самій Туреччині, і в сусідній Сирії.

Попередній прем’єр-міністр Туреччини, свого часу теж чільний союзник президента Ахмет Давутоглу подав у відставку з посад голови уряду і голови Партії справедливості і розвитку два тижні тому через політичні розбіжності, що виникли в нього з головою держави. За повідомленнями, однією з головних розбіжностей було саме негативне ставлення Давутоглу до прагнення Ердогана розширити свої повноваження.

XS
SM
MD
LG