Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції схвалив нові суворі заходи заощадження


У парламенті Греції, архівне фото
У парламенті Греції, архівне фото

Парламент Греції схвалив черговий пакет суворих заходів заощадження напередодні зустрічі міністрів фінансів країн обігу зони євро, де має йтися про надання Афінам нового траншу життєво важливої фінансової допомоги.

Документ передбачає, серед іншого, нове зростання податків і акцизів на велике число товарів і послуг і запровадження нових податків, а також запровадження механізму, що передбачає автоматичне подальше скорочення бюджетних витрат у разі недовиконання бюджетних зборів.

За нього проголосували якраз усі 153 депутати нинішньої коаліції на чолі з ультралівою партією «Сіріза», що має незначну більшість у парламенті з загалом 300 депутатів.

Ця партія свого часу прийшла до влади на обіцянках відкинути схожі суворі реформи, на які мусив раніше піти уряд її попередників, і таки відкинула одні з таких вимог міжнародних позикодавців – тільки для того, щоб урешті виявитися змушеною піти вже на значно різкіші реформи.

Греція терміново потребує нового траншу європейської фінансової допомоги, що обумовлена вимогами радикальних реформ із метою скоротити бюджетні видатки й наростити надходження до бюджету. Уже в липні на неї чекають значні виплати за попередніми кредитами Міжнародного валютного фонду і Європейського центрального банку. Крім того, в уряду виникла значна заборгованість за зарплатами в бюджетному секторі.

У разі, якщо за результатами нинішніх і попередніх заходів заощадження, схвалених на початку місяця, Греції вдасться домовитися з позикодавцями наступного тижня, вона, ймовірно, зможе отримати від них новий транш позики на суму близько 10 мільярдів євро.

Греція вже багато років перебуває в тяжкій фінансовій і борговій кризі, що загрожує можливим банкрутством держави і примусовим виходом із зони обігу євро. Країна виживає завдяки масштабній фінансовій допомозі від МВФ і Євросоюзу, але в обмін на неї змушена йти на важкі для її населення реформи.

XS
SM
MD
LG