Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Джемілєва готує скаргу до ЄСПЛ через дії ФСБ Росії


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Адвокат Марк Фейгін готує скаргу до Європейського суду з прав людини від національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва проти ФСБ Росії щодо заборони на в’їзд до анексованого Москвою Криму.

У коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії Фейгін висловив сподівання, що ЄСПЛ задовольнить цю скаргу.

Звернутися в ЄСПЛ Мустафа Джемілєв і його захисник планують після Верховного суду Росії. За інформацією Фейгіна, 20 травня міський суд Москви відхилив скаргу національного лідера кримських татар до російської ФСБ щодо заборони на в’їзд до Криму. При цьому, як стверджує адвокат, суд озвучив лише резолютивну частину рішення, а саме засідання проводилося в закритому режимі.

Як зазначив Фейгін, це було пов’язано з тим, що документи, представлені стороною відповідача, нібито містили «державну таємницю». Оскаржити це рішення міського суду Москви можна буде після публікації повного тексту протягом 10 днів.

«У другій інстанції, у Верховному суді. ми оскаржимо це рішення. І далі відкривається можливість для оскарження в Європейському суді з прав людини у зв’язку з порушеннями Європейської конвенції з прав людини та основних свобод громадянина. І я просто переконаний, що скарга Мустафи Джемілєва буде задоволена», – сказав Фейгін.

Втім, адвокат сумнівається, що російські суди будуть виконувати рішення ЄСПЛ на користь Джемілєва, незважаючи на те, що Росія є членом Ради Європи. На думку захисника, позитивне рішення ЄСПЛ буде сприяти політичному розв’язанню ситуації.

У липні 2015 року Конституційний суд Росії дозволив Москві не виконувати рішень Європейського суду з прав людини, якщо вони порушують основоположні конституційні норми Росії.

У 2014 році, коли Крим вже був незаконно анексований Росією, російські правоохоронці вручили Мустафі Джемілєву повідомлення про заборону на в’їзд до півострова. Аналогічну п’ятирічну заборону на в’їзд до Криму видано голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову.

XS
SM
MD
LG