Доступність посилання

ТОП новини

Чехія запрошує на роботу українців


Староміська площа у Празі
Староміська площа у Празі

Чехи відверто і вголос визнають, що без робочих рук з України їм не обійтись, найскладніше ситуація – з медперсоналом

Прага – На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців. Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи вбачають Україну. Експерти говорять, що попри скромний початок (планується видати наразі лише невелику кількість робочих віз) ця програма матиме велику перспективу.


Минулого місяця уряд Чеської Республіки затвердив програму, яка дозволяє в прискореному режимі, долаючи низку бюрократичних перепон, прийняти на роботу 500 фахівців з України. Передусім ідеться про висококваліфікованих працівників: інженерів, комп’ютерних спеціалістів, будівельників, але також і фахівців середньої ланки, причому з різних галузей промисловості, а також охорони здоров’я. Нині чехи відверто і вголос визнають, що без робочих рук з України їм не обійтись.

Дійшло до того, що проблемою працевлаштування українців уже почав займатися і президент Чехії Мілош Земан. Уже кілька разів найвищий державний лідер публічно підтримав програму уряду, наголосивши при цьому, що українці за роки проживання на чеських землях довели, що вони працьовитий народ, до того ж, Україна близька чехам спорідненістю мов, культур і традицій.

Уряд Чеської Республіки, передусім міністерство промисловості і торгівлі, а також місцевого розвитку, визнали, чому змушені бити на сполох: адже в 10-мільйонній Чехії станом на березень цього року незайнятими було 117 тисяч робочих місць. Мова насамперед про будівельну галузь, машинобудування, але також і про охорону здоров’я.

Працевлаштуванню допоможуть чеські консульства

Ми на місцях зможемо приймати удвічі більше заяв на працевлаштування
Міхаел Лаґронов

Першими назустріч реалізації програми вийшли в міністерстві закордонних справ. Адже нова програма працевлаштування українців потребує невідкладно внести зміни до роботи консульських представництв в Україні. Речник міністерства закордонних справ Чехії Міхаела Лаґронова наголосила, що уряд готується суттєво збільшити кількість працівників, які в Україні приймають заяви на роботу: «Зараз вирішуємо, чи це буде збільшення працівників на 5 чи на 10 осіб». На її думку, «якщо так станеться, тоді ми на місцях зможемо приймати удвічі більше заяв на працевлаштування, тобто збільшити прийом заяв на 200 відсотків. Якби зросла кількість консульських працівників на 10 осіб, то кількість прийнятих заяв може зрости і на 400 відсотків. З цими кроками згодні як чеські працедавці, так і профспілки».

Прийняти і оформити в прискореному режимі півтисячі українців для роботи в Чехії, тобто прискорити видачу так званих робочих віз для українців, – це одна зі сторін виконання чеської державної програми. Важливо також те, що чехи без зволікань повідомили, які галузі економіки найбільше відчувають брак фахівців.

За повідомленнями міністерства промисловості й торгівлі, Чехія зараз найбільше зацікавлена в будівельних інженерах з України, а також у фахівцях з інформаційних технологій, проектантах, електротехніках, зварювальниках.

Потрібні інженери і фахівці середньої ланки

Українські громадяни, які будуть працювати в чеського працедавця, вже не мусять самі реєструватись через інтернет-систему Visа-point. До них звернуться самі консульські працівники
Франтішек Котрба

Брак інженерів, фахівців-будівельників змусив змінити систему роботи і чеського міністерства промисловості й торгівлі. У цьому відомстві тепер самі налагоджують прямі контакти з українськими колегами на місцях і водночас також домовляються з чеськими консульствами про оформлення в’їзних віз і документів. За словами речника міністерства Франтішка Котрби, «українські громадяни, які будуть працювати в чеського працедавця, вже не мусять самі реєструватись через інтернет-систему Visа-point. До них звернуться самі консульські працівники і повідомить про вільний термін для подання заяв. Тобто, майбутній працедавець сам долучається до проекту, маючи вже конкретних кандидатів з України на роботу».

Хто і за яких умов може дістати роботу, про це докладно інформує сайт міністерства промисловості й торгівлі Чехії, зазначив Франтішек Котрба.

Через брак медпрацівників чехи заговорили про кризу

Але не тільки чеська економіка і промисловість через брак робочої сили опинились у скруті. Чи не найскладніша ситуація склалась у сфері охорони здоров’я, тут навіть заговорили про кризу. Через брак лікарів і медичних сестер у деяких шпиталях змушені скорочувати кількість ліжок чи навіть закривати окремі відділення. Як наголосила Радіо Свобода фахівець центру комунікації чеського Міністерства охорони здоров’я Дана Шаламунова, «кількість вільних місць в окремих регіонах різна, подекуди вона доходить до сотень місць».

Чеська Республіка ставиться з пошаною до зацікавленості українців працювати в наших лікарнях, їхній приїзд вітає й підтримує
Дана Шаламунова

При цьому Дана Шаламунова наголосила, «що Чеська Республіка ставиться з пошаною до зацікавленості українців працювати в наших лікарнях, їхній приїзд вітає й підтримує. Через те ми співпрацюємо над проектом з міністерством промисловості й торгівлі, проект має полегшити прийом медичних працівників з України».

В міністерстві охорони здоров’я ми не прийняли жодної офіційної скарги, що стосуються роботи працівників з України
Дана Шаламунова

Звичайно, що прийом медичних та інших фахівців з України на роботу до Чехії – це також і дотримання певних вимог. Крім легального працевлаштування обов’язковою умовою є володіння чеською мовою. Тобто іспит з чеської – одна з вимог роботи в Чехії. Але проблем з мовою чи інших проблем з українцями в чеському Міністерстві охорони здоров’я не було. «У міністерстві охорони здоров’я ми не прийняли жодної офіційної скарги щодо роботи працівників з України. Тобто допускаємо, що в лікарнях ними задоволені», – вважає чеський фахівець.

Сьогодні вже нікого не здивує українська мова у стінах чеських медичних закладів, якою спілкуються українські медики між собою. Зокрема, близько 20 українців працює в найбільшій чеській клініці Motol, і чехи ними задоволені. «Українці обіймають посади лікарів, медичних сестер та інших медпрацівників. До нинішнього дня ми не мали з ними ніяких проблем. Ці українські працівники володіють чеською мовою», – наголосила Людміла Шімачкова, речник клініки Motol у Празі.

Чеський ринок праці через брак робочої сили в цілому переживає складні часи. Не таємниця, чеські інженери, зварювальники чи медичні працівники за кращими заробітками їдуть далі на Захід, переважно до сусідньої Німеччини. На звільнені робочі місця і переважно з такою самою метою (тобто за значно вищими, ніж на батьківщині, заробітками) приходять іноземці з країн поза Європейським союзом, передусім з України.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG