Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС запевнив у швидких висновках у справі з фіктивним дипвантажем цигарок


(Shutterstock)
(Shutterstock)

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що висновки у справі спроби незаконного перевезення через кордон цигарок членом родини дипломата під прикриттям дипломатичної недоторканності буде зроблено швидко.

«Наша позиція дуже чітка: не просто нульова толерантність, ми будемо боротися з такими випадками», – сказав міністр, перебуваючи у Брюсселі, де він узяв участь у зустрічі голів МЗС країн-членів програми ЄС «Східне партнерство».

«Ми маємо з’ясувати кожну деталь, маємо з’ясувати, чи не були причетні до цього інші співробітники посольства», – сказав Клімкін. Він також наголосив, що необхідно також з’ясувати, чи були схожі спроби раніше, повідомило агентство «УНІАН».

Раніше в Міністерстві закордонних справ підтвердили повідомлення з Закарпаття про затримання й вилучення майже 60 тисяч пачок цигарок, які намагався вивезти з України член родини працівника посольства України у Словаччині «громадянин Л.» під виглядом дипломатичного вантажу, що не може перевірятися на митниці. В МЗС наголосили, що не давали дозволу на перевезення такого вантажу.

У неділю прикордонники й митники Закарпаття повідомляли, що в суботу була припинена спроба незаконно провезти через кордон до Угорщини в пункті пропуску «Лужанка» 56 тисяч 890 пачок цигарок. Суму товару, прихованого від митного контролю, оцінили в 620 тисяч 911 гривень. Цигарки, а також мікроавтобус, у якому намагалися їх вивезти, вилучили.

Зокрема, за даними митників, громадянин України, що їхав цим мікроавтобусом через «зелений коридор», подав дипломатичний паспорт та лист «одного з посольств України», що в автомобілі перевозиться дипломатичний вантаж, який, відповідно до конвенції, не має контролюватися. Громадянин відмовлявся пройти огляд і потім намагався повернутися до України, та був затриманий.

Подальші подробиці повідомив уранці в понеділок голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль. За його словами, на авті з дипломатичними номерами посольства України у Словаччині їхав такий собі Сергій Ліщишин, чоловік першого секретаря посольства у Словаччині Оксани Ліщишин, що як член родини дипломата теж має дипломатичний паспорт. За даними Москаля, він подав підписаного власною дружиною листа, за яким із 21 по 24 травня мікроавтобус перевозить дипломатичний вантаж і не має контролюватися, та службовий собака дав сигнал про можливу наявність у машині цигарок. Митники зв’язалися з МЗС України і, отримавши дозвіл, все ж оглянули машину. Москаль відтак закликав керівництва прикордонників, СБУ й митників заохотити своїх працівників за принциповість, а керівництво МЗС він закликав дати оцінку діям підлеглих, що, за його словами, «прикриваючись дипломатичною недоторканністю, банально намагаються заробити на сигаретах, компрометують Україну і виставляють весь дипломатичний корпус на посміховисько».

XS
SM
MD
LG