Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Чечні: вирок у справі Карпюка і Клиха оголосять 26 травня


Микола Карпюк (п), Станіслав Клих на одному з попередніх засідань суду
Микола Карпюк (п), Станіслав Клих на одному з попередніх засідань суду

Верховний суд російської республіки Чечні 26 травня має оголосити вирок у справі громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, прокурори вимагають засудити українців до 22,5 року колонії суворого режиму (Карпюка) і 22 років ув’язнення (Клиха).

Захист Карпюка і Клиха наполягає на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями і припинити переслідування українців.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG