Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає Багдад розслідувати вбивство демонстрантів


Протести у Багдаді, Ірак, 20 травня 2016
Протести у Багдаді, Ірак, 20 травня 2016

ООН та міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає владу Іраку до відкритого розслідування через застосування зброї проти протестувальників, які 20 травня прорвалися у так звану «зелену зону» Багдада.

«Влада Ірану повинна негайно провести незалежне, прозоре і ефективне розслідування щодо використання сил безпеки проти протестувальників», – заявив 24 травня у Женеві речник ООН з прав людини Руперт Колвіл.

У заяві Amnesty International висловлюється занепокоєння щодо «бездумного використання сил безпеки».

«Кожен, хто відповідальний за негуманне використання військ має постати перед прозорим розслідуванням», – наголосили в Amnesty International.

Сили безпеки Іраку відкрили вогонь у спробах розігнати натовп, який прорвав так звану «зелену зону» у центрі Багдада у ніч на 20 травня. Співробітники служб безпеки також використали сльозогінний газ, водомети та шумові бомби проти тисяч демонстрантів, які увійшли на територію, де розташовані урядові будівлі, зокрема офіс прем’єр-міністра Хайдера аль-Абаді.

Це вже вдруге за два тижні демонстранти змогли прорватися в «зелену зону», місце, де розташований іракський парламент і багато посольств.

Протестувальники, серед яких і прихильники впливового шиїтського мусульманського священнослужителя Муктада ас-Садра, вимагають від уряду схвалити антикорупційні реформи і подбати про безпеку громадян.

За даними джерел у лікарнях, у результаті розгону силовиками демонстрантів, загинули 4 людини, 90 були поранені.

XS
SM
MD
LG