Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську активісти просять відкласти перейменування міста і розглянути варіант «Січеслав»


У Дніпропетровську активісти кількох громадських організацій звернулися до Верховної Ради України з проханням відтермінувати перейменування міста на рік і розглянути інший варіант назви: «Січеслав». Про це 24 травня заявили керівники громадських організацій «Майдан Січеслав-Дніпро», обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, міської організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів.

Як повідомив голова ГО «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко, активісти підготували звернення до депутатів Верховної Ради України.

«Просимо відтермінувати перейменування нашого міста, а перейменувати його після того, як буде врахована думка мешканців мегаполісу. До того ж, перейменування міста та області має відбуватися одночасно. У свою чергу ми проводитимемо просвітницьку діяльність, розкажемо, чому місто має називатися «Січеслав». Чигирин, Київ, Переяслав-Хмельницький... Є багато міст України, які пишаються своєю історією, і ця історія відображена у назві. Січеслав розповідає про створення січей, він нагадує про добу козацтва. Ми детально розглянули питання того, як саме має називатися місто та область: Січеслав та Січеславська область», – сказав Романенко.

Як зауважив голова Дніпропетровського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга, назва «Дніпро» у місті не пройшла належне громадське обговорення. До того ж, зауважив він, немає сенсу перейменовувати місто, якщо область все одно лишається Дніпропетровською.

«Ми запозичили назву у річки, а так не має бути. Шевченко писав: «Немає іншої Вкраїни, немає другого Дніпра». Навіщо ж ми створюємо ще одне Дніпро? Закон про декомунізацію стосовно перейменування великих міст не досконалий. В Україні дві області мають бути перейменовані: Кіровоградська та наша. Кіровоградську не перейменовують, а у нас змінили назву обласного центру. Зняли погану назву, не поставили кращу. Виходячи з цього, треба відтермінувати перейменування десь на рік», – заявив він.

19 травня Верховна Рада проголосувала за перейменування міста Дніпропетровськ у Дніпро. За відповідний проект постанови проголосували 247 народних депутатів. Рішення ухвалене на виконання закону «про декомунізацію». Постанова ще не набула чинності.

XS
SM
MD
LG